Vsetínská nemocnice zahájila testování sluchu novorozenců

VSETÍN - Vsetínská nemocnice zahájila pilotní část projektu diagnostiky sluchových vad u novorozenců. Informovala mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Zdravotní sestry z oddělení Ušní, nosní, krční (ORL) s pomocí speciálního přístroje zjišťují kvalitu sluchu dětí již několik dní po porodu. Miminka absolvují vyšetření přímo na novorozenecké stanici nebo na pokojích šestinedělí. Vyšetření umožňuje včasnou diagnostiku sluchových vad a případné zahájení sluchové rehabilitace, která je důležitá pro komunikační dovednosti dítěte a rozvoj řeči.

Dítě vyšetřují zdravotníci vždy třetí až pátý den po porodu. „Vyšetření novorozence nijak neobtěžuje, pro optimální výsledek je důležité pouze, aby zůstalo v klidu,“ uvedla vrchní sestra ORL Andrea Adámková. Do ucha se novorozenci vloží malá sonda, která vysílá zvuky a zároveň zaznamenává odezvy zevních vláskových buněk hlemýždě (vnitřního ucha). Ta je následně zobrazena na monitoru mobilního elektronického přístroje. „Jedná se o takzvané měření na základě otoakustických emisí. V současné době testujeme přístroje, které máme zapůjčeny od dodavatelů a zvažujeme, který nám bude nejlépe vyhovovat,“ doplnila Adámková.

Test už ve vsetínské nemocnici absolvovala více než padesátka dětí. Podle statistik se sluchové vady se objevují u šesti až 12 dětí z tisíce, přičemž jedno novorozeně z tisíce má velmi těžkou sluchovou vadu. Každý rok se v České republice narodí zhruba 80 neslyšících dětí. Díky včasné diagnostice mohou nedoslýchavé či neslyšící děti rozvíjet svou řeč. V dnešní době mají k dispozici širokou síť odborné péče a mnoho funkčních pomůcek pro usnadnění komunikace.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x