Rožnov pod Radhoštěm obdržel za třídění odpadu speciální certifikát

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Město Rožnov pod Radhoštěm obdrželo Certifikát k Environmentálnímu vyúčtování za loňský rok, a to díky množství odevzdaných starých elektrozařízení. Informoval mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

V loňském roce odevzdali obyvatelé Rožnova do zpětného odběru k recyklaci celkem 52 585 kilogramů elektrozařízení. Podle Certifikátu k Environmentálnímu vyúčtování za rok 2011 tak Rožnov přispěl výrazným způsobem k ochraně životního prostředí – úspora elektrické energie je vypočítána na 517,15 MWh, úspora ropy na 18 280 litrů a například úspora vody na téměř 2,5 tisíc kubíků.

Rožnov pod Radhoštěm patří nejen ve Zlínském kraji k obcím, jejichž občané nejvíce a nejlépe třídí odpad. K již dávno instalovaným sběrným kontejnerům na třídění skla, plastů a kartonů postupně přibývají také kontejnery na elektroodpad,“ podotkl Gross.

V loňském roce obyvatelé města odevzdali k recyklaci 1 673 kusů televizí, 684 kusů PC monitorů a 6 595 kilogramů ostatních drobných elektrozařízení. „Díky přesné evidenci se dá vyčíslit, kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin nebo vody jsme díky recyklaci ušetřili životnímu prostředí. Víme také, o kolik jsme snížili produkci skleníkových plynů nebo nebezpečného odpadu,“ řekla starostka Rožnova Markéta Blinková (ODS).

Díky loni odevzdaným nefunkčním elektrospotřebičům snížil Rožnov emise skleníkových plynů o 125,06 tun oxidu uhličitého a produkci nebezpečných opadů o 476,21 tun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x