Největší odhalený počítačový pirát odešel od zlínského soudu s podmínkou

ZLÍN - Osmnáctiměsíční trest s tříletým odkladem, takový trest si ve středu vyslechl devětadvacetiletý Miroslav Ocelík ze Zlínska, největší odhalený filmový pirát v České republice. Na verdiktu se soudce Ivo Krinke zcela shodl se státní zástupkyní Evou Kalusovou.

Mladý muž, který na internetu působil pod přezdívkou Nerez, rozmnožil během více než čtyř let nejméně 2066 různých filmů či seriálů. Zaměřoval se na filmové novinky a ty pak na různých internetových serverech nabízel k bezplatnému stažení. Mnohá díla nabízel na internetu ještě dříve, než se oficiálně dostala do prodeje. Škoda, kterou svým jednáním napáchal, přesáhla 80 milionů korun.

Sám obžalovaný přitom fungoval na pozici moderátora na serveru Warcenter, jehož cílem je zveřejňovat odkazy na pirátské kopie filmů, hudby či softwaru.

Na internetové servery nahrával nelegálně stažené filmy v obrovském množství kopií, často v řádech tisíců souborů.

Státní zástupkyně navrhla pro obžalovaného osmnáctiměsíční trest s tříletou podmínkou, soudce nakonec stejný trest udělil. Státní zástupkyně i obžalovaný se na místě vzdali práva na odvolání, rozsudek je tak pravomocný. Co se týká náhrady škody, odkázal soud poškozené firmy na řešení sporu občanskoprávní cestou.

Obžalovanému přitížilo, že filmy stahoval dlouho a ve velkém množství. Na druhou stranu ze svého jednání neměl žádný osobní zisk, byl dosud bezúhonný a žil vždy řádným životem. Proto výchovný trest,“ poznamenal soudce Krinke.

Podle Ocelíkova obhájce Aleše Dufka není jeho klient žádným zločincem. „Udělal blbou klukovinu. Stahování filmů propadl, byla to pro něj zábava. Výše škody považuji za imaginární číslo, vypočítané na základě úvah, co by kdyby. I proto je dobře, že soud rozhodl o náhradě škody občanskoprávní cestou,“ dodal Dufek.