Valašskomeziříčský strážník zachránil v hořícím bytě muže i psa

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Díky strážníkovi nezemřel při úterním požáru bytu ve valašskomeziříčské Zašovské ulici jeho majitel a pes. Ve středu informovala mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Strážníci se o požáru dověděli krátce před pátou odpolední, přivolali je svědkové, kteří si všimli dýmu vycházejícího z bytu ve druhém patře. Strážníci se pokusili dozvonit na majitele hořícího bytu, ale marně. Hlídka proto požádala o pomoc sousedku.

Strážník Tomáš Strnadel přelezl přes balkon vedle do hořícího bytu. V bytě plného dýmu spatřil ležícího muže, hořící kuchyňskou linku a digestoř, pod kterou byl plynový vařič s hořícím hrncem. „Ihned jsem muže vzbudil a vyvedl ho z hořícího bytu na chodbu, kde jsem ho předal svému kolegovi k poskytnutí případné první pomoci,“ popsal záchranu strážník. Poté se ještě vrátil zpět do hořícího bytu, sundal z plynového vařiče hořící hrnec, který dal do dřezu a uhasil ho. Hořící plynový vařič se nedal ručně uzavřít, protože měl roztavený uzávěr. Proto ho za pomocí utěrek vynesl do bezpečí na balkon. „Také jsem vynesl psa, který zmateně pobíhal po bytě,“ doplnil Tomáš Strnadel.

Majitele bytu si převzali záchranáři. „O záchraně muže rozhodovala každá minuta, proto patří za profesionální a výborně odvedenou práci zasahujícímu strážníkovi velké poděkování,“ uvedl starosta města Jiří Částečka (ODS).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x