Soud pokračoval v odročeném řízení s rapperem Steelem obžalovaným z krácení daní

Městský soud v Praze ve středu vyslechl dva svědky a přehrál zvukový záznam týkající se případu zlínského rapera Davida Málka alias Steela, Mariana Hanáka, Romana Kurtina a Radka Vlka. Ti měli podle obžaloby připravit stát na daních alespoň o 40 milionů korun, za což jim hrozí až deset let vězení.

Všichni obžalovaní měli podle státního zastupitelství nejméně od roku 2010 do jara 2011 nakupovat od českých dodavatelů hutní materiál za ceny bez DPH. Následně předstírali, že materiál vyvážejí na Slovensko a do Polska, aby se vyhnuli placení daní. Materiál ale místo toho prodávali odběratelům v České republice. Takto měli připravit stát o zhruba 40 milionů korun.

Marian Hanák měl při této činnosti využívat své kontakty a zkušenosti z doby, kdy působil v Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Toho zřejmě využil i k vyhýbání se zatčení až do října 2011, kdy jej policie zadržela s falešnými doklady na Slovensku. On i Steel, zlínský rapper s občanským jménem David Málek, svou vinu odmítli, stejně jako Radek Vlk, jediný obžalovaný stíhaný na svobodě. Ten tvrdí, že figuroval coby bílý kůň, pověřený vyzvedáváním peněz z bank pro Kurtinu. Roman Kurtina jako jediný obžalobu uznal a celou vinu vzal před soudem na sebe.

Ve středečním přelíčení si soud poslechl, kromě výpovědi dvou svědků, i zvukový záznam, na kterém mají Hanák, Málek a Kurtina s dalšími lidmi domlouvat obchod s hutním materiálem. „Z té schůzky vyplývá, že já jsem o obchodech pana Kurtiny nic nevěděl. Seděl jsem tam jenom jako ochrana,“ reagoval na provedený důkaz Marian Hanák s tím, že se sám cítí poškozený. Hanák, Málek i Kurtina následně namítli, že záznam nebyl kompletní a chybí na něm podstatné informace. Jejich obhájci proto navrhli vypracování znaleckého posudku z oboru kriminalistiky, který by určil, zda nebyl záznam upraven.

Soud je naplánovaný až do pátku, ale podle mluvčí městského soudu Martiny Lhotákové se předvolaní soudní znalci omluvili, kauza se proto bude nejspíše znovu odročovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x