Fotbal denně ve všech pádech. Volna trenér Slovácka Miroslav Soukup moc neužije

Jak ten čas letí. Už to bude 5 let, co si reprezentanti České republiky v létě roku 2007 věšeli v Kanadě na Mistrovství světa do 20 let na krk stříbrné medaile. Kdo si ještě pamatuje, že Argentině podlehli ve finále 1:2 gólem 4 minuty před koncem…Jeden muž si to ale určitě pamatuje velmi dobře.

Polovinu onoho letícího času tráví tehdejší trenér mladého reprezentačního výběru Miroslav Soukup jako sportovní ředitel Slovácka, v průběhu jara 2010 vystřídal Josefa Mazuru také v roli hlavního trenéra 1. FC Slovácko. Teď na jaře dotáhl tým bez hvězd na skvělé sedmé místo v Gambrinus lize.

Historicky druhé nejlepší umístění klubu musí těšit, co chybí k absolutní spokojenosti?

Pořád nás trápí hodně nízká střelecká produktivita, chybí nám v mančaftu pohotový a podhrotový hráč, někdo jako je Jiří Štajner v Liberci, někdo, kdo umí dát góly, ale také překvapivými myšlenkami vybízí k témuž své spoluhráče. Jenže mám dojem, že takových fotbalistů běhá po pažitech celé republiky pramálo, nejsou k mání.

Další ročník soutěže je už minulostí, jestliže opadl stres (nebrat jen negativně) z třiceti duelů a trenéři i hráči zpravidla v těchto dnech tráví dovolenou, Soukup ji sbírá po dnech. Momentálně zamířil domů do vzdálených Prachatic za rodinou.

Prchejte pryč z hlavy, myšlenky fotbalové…?

Kdepak, budu dělat z domu, dnešní komunikační vymoženosti to dovolují, doplňujeme kádr ve Slovácku, jako sportovní ředitel nemám na starost zdaleka nejen první mužstvo, tvoří se plán přípravy. Chystám se na kvalifikační zápasy reprezentační devatenáctky v Praze a ve Slaném. Hraje se od 25. května, na závěrečný turnaj postoupí jen vítěz, hrajeme s Francií, Nizozemím a Norskem.

Za dva týdny pak začíná EURO, svátek fandů, celého fotbalového národa.

Svátek také pro Vás?

Samozřejmě a jestli se chcete ptát jak uspějeme…

…to víte, že chci.

Pak odpovídám jasně, turnaj není dlouhodobá soutěž, takže vůbec nejsme bez šancí, musíme prostě načasovat formu a mít zdravý kádr včetně hlavních opor. Ale konkrétní umístění po mně nechtějte, byla by to spíše spekulace, naši skupinu může například vyhrát úplně každý.

Málo se ví, jaké jsou Soukupovy fotbalové zkušenosti. Nuže, hrával v prachatickém Tatranu divizi a byl to hodně poctivý hráč. Tak rychlý, až šuměly údivem šumavské hvozdy.

To už asi ani není pravda, ale je fakt, že jsem uměl stovku za 10,9. Po revoluci jsem zamířil do německého TV Freyung. Tam ze mě udělali ofenzivního špílmachra, když jsme přijeli domů na letní pohár a já se ocitl proti mateřskému klubu v útoku, vzbudilo to údiv. A asi ještě větší, když se mi podařilo vstřelit svému mateřskému týmu tři góly,“ vzpomíná trenér s úsměvem ještě dnes.

Pak trénoval mládežnické týmy Českých Budějovic, působil u české osmnáctky, devatenáctky a byl u zmíněného největšího úspěchu, vedl tým vicemistrů světa U 20 v roce 2007 v Kanadě, má za sebou i zajímavou zkušenost z Egypta.

Fotbal zná a skloňuje ve všech pádech, s novináři po poslední tiskovce si povídal i „mimo protokol“. Z uvážlivého muže naráz létaly neotřelé myšlenky i rozevlátá gesta. Podle novinářova gusta. Mluvil o spoustě zajímavých věcí. Třeba o tom, jak jemná je chemie mužstva nejen na trávníku, ale i v kabině, jak se koučuje a jak to hráči ve vypjatých chvílích nemohou slyšet a jak se mu líbí, že je ve Slovácku „držák“. Možná se to moc neví, ale Miroslav Soukup zatím vydržel na prvoligové lavičce týmu z Uherského Hradiště v nejvyšší soutěži nejdéle ze všech hlavních koučů…A samozřejmě pokračuje dál.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x