Víkend ve znamení velkých věcí. Festival i Jízda králů

Víkend má sice v záhlaví poslední májový, klidně by mu ale stejně slušelo označení premiérový. Poprvé se totiž jede přeslavná vlčnovská Jízda králů coby součást nehmotného kulturního dědictví Unesco, prvním dnem, nedělí, začíná už 52. ročník zlínského Mezinárodního Festivalu filmů pro děti a mládež.

Prvními programy a výstavami už v pátek vypukla letošní Jízda králů ve Vlčnově. Král Martin Matušík má s rodiči i družinou pořádně napilno už dnes, jeho největší chvíle ale přijde v neděli od rána, kdy se ulicemi Vlčnova vydá vlastní Jízda králů. Vlčnov se tradičně šňoří do petrých barev a neplatí to jen o nazdobených koních. Kdo může a má, chystá kroje, program je bohatý už v sobotu, stejně jako v neděli. „Počasí jsme nachystali tak akorát, nebude horko, ale bude docela pěkně,“ zve starosta slovácké obce Jan Pijáček.

Na přízni počasí není tolik závislý zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti, ale k doprovodným akcí je samozřejmě přívětivé sluníčko daleko lepší než kapky deště. Od neděle začne seriál projekcí, tentokrát  je přehlídka zaměřena na irský film. Ve Zlíně letos tvůrci ze 49 zemí představí celkem 250 děl pro malé i větší, akcent kladou organizátoři více než jindy i na snímky pro dospívající.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x