Situace na požářišti u Bzence se příliš nezměnila, hasiči monitorují celý zasažený prostor

HODONÍN - V průběhu noci ze soboty na neděli se situace na požářišti lesa u Bzence na Hodonínsku nijak dramaticky nezměnila a pokračuje monitoring požářiště. Informace poskytla po nedělní tiskové konferenci mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Pavla Pražáková.

Letecký průzkum ráno potvrdil, že se v porostu již neobjevuje žádné plamenné hoření,“ uvedla Pražáková. Podle jejích slov hasiči postupně pokračují v závěrečném dohašování kořenů a prolévání hrabanky. „Na zasedání štábu velitele zásahu bylo rozhodnuto, že již nebude nasazen k hasebním pracím vrtulník,“ dodala mluvčí.

Úplné dohašování však bude probíhat ještě mnoho dní.

V současné době dochází ke střídání hasičů, kteří byli na požářišti celou noc. „Průběžně zajišťujeme další jednotky ke střídání odřadů z jednotlivých krajů, dosud zasahovalo celkem 213 profesionálních a dobrovolných jednotek, tedy bezmála 1100 hasičů,“ vypočetla mluvčí hasičů.

Nyní je nasazených 56 jednotek, tedy asi 280 hasičů. „Do dnešního rána se podařilo zajistit z dalších krajů 57 zádových postřikovačů, které budou použity k dohašování v terénu,“ upozornila Pražáková.

Na tiskové konferenci štáb uvedl i současné hrubé náklady na likvidaci rozsáhlého požáru. „Na pohonných hmotách asi jeden milion korun a na zajištění stravy a pitného režimu 400 tisíc,“ poznamenala mluvčí. Zatím nevyčíslitelné náklady jsou refundace mezd, oprava techniky a věcných prostředků. „Celková škoda bude v řádech milionů korun,“ zakončila mluvčí hasičů.

Hasiči již čtvrtý den zasahují u požáru, který se rozhořel ve čtvrtek. Ohniska prolévají velkým množstvím vody. „Tu k místu požáru přivádějí jednak pomocí dálkové dopravy z řeky Moravy, souběžně probíhá i kyvadlová doprava vody,“ popsala mluvčí. Dálková doprava vody ze tří a půl kilometru vzdálené řeky se osvědčila.

Zásah je náročný, protože hasiči musí pracovat v náročných podmínkách písčitého podloží.

Příčiny požáru nejsou zatím známé. Spekulace některých médií o tom, že les zapálily jiskry způsobené železniční dopravou, jsou nejspíše liché. Koridor mezi Břeclaví a Přerovem je vzdálený od ohniska požáru pět kilometrů.

Požár u Bzence je největším lesním požárem v republice od roku 1998.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x