Video: Zlín film festival 2012 nabídne 247 filmů ze 48 zemí

Na 52. ročníku Zlín film festivalu mohou diváci během osmi dní zhlédnout 247 filmů ze 48 zemí. Jak řekl mluvčí akce Martin Pášma, letos festivalový štáb hospodařil s o třetinu menším rozpočtem než loni.

Festival začal v neděli 27. května a skončí 3. června. Oficiálním zahajovacím filmem se však stal v pondělí dopoledne irský snímek Já a Eliot z roku 2012, který je součástí Dnů irské kinematografie. „Irská kinematografie a kultura je populární zejména u mladých lidí, kterým jsme vyšli vstříc. Nabídneme 36 irských filmů od dětských přes novinky až po restrospektivní snímky,“ sdělil umělecký šéf festivalu Petr Koliha.

Zahájení festivalu se ujal herec Roman Vojtek. „Přivítáme řadu zahraničních i tuzemských osobností. Z Irska to bude režisér Martin Duffy a spisovatel a scénárista Patrick McCabe, herci Hugh O´Connor, Ella Connoly a Martin McCann. Zúčastní se také briský herec Dexter Fletcher a jiní zahraniční návštěvníci. Z českých představitelů se objeví například Jan Kraus, Jiřina Bohdalová, Václav Vorlíček a další,“ vyjmenoval Pášma.

Podle něj se festivalový štáb potýkal s finančními problémy. „Letos máme rozpočet nižší o 30 procent, což je asi o 12 milionů korun. Přesto jsme se rozhodli připravit festival tak, aby to diváci nepoznali a kvalita filmového i doprovodného programu zůstala na standardní úrovni,“ vysvětlil mluvčí.

Festival nabídne na 13 místech celkem 247 snímků ve 340 projekcích. Z nich bude mít světovou premiéru 13 filmů, českou premiéru 91.

Další zprávy ze  Zlín film festivalu

Mediálním partnerem akce je Zlín.cz

Video

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x