Zlínský soud se opět zabývá případem bývalého jednatele Moravanu Otrokovice

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně ve středu znovu otevřel případ Ira Williama Jamese Harkina, jenž se zpovídá z podvodu, který měl způsobit z pozice jednatele společnosti Moravan Aviations Otrokovice. Muž měl sjednat několik půjček, přestože věděl, že jeho firma nebude schopná dluhy zaplatit.

Hlavní líčení se koná bez přítomnosti obžalovaného. Soud doplňuje listinné důkazy a pokračuje výslechem dalších svědků.

Soud poslal loni v říjnu Harkina na šest let a dva měsíce do vězení s ostrahou a zakázal mu činnost na sedm let. Trest však nenabyl právní moci a Vrchní soud v Olomouci případ vrátil do Zlína, neboť obhájce předložil nové skutečnosti.

Harkin změnil advokáta, který upozornil na řadu skutečností jako nové smlouvy, kterými se prodával majetek firmy a další dokumenty. Podle obhájce je podepisovala Harkinova zmocněnkyně bez jeho souhlasu a vědomí.

Zmocněnkyně se však brání tím, že vše dělala na popud obžalovaného a mnohá pozdější rozhodnutí udělala proto, že s ní Harkin v nejkritičtější situaci přestal komunikovat.

Obžaloba viní třiapadesátiletého Harkina z podvodu, kdy měl z pozice jednatele společnosti Moravan Aviations Otrokovice sjednat několik půjček, přestože věděl, že jeho firma je ve špatné finanční situaci a že nebude schopná dluhy splatit. „Celkově si napůjčoval téměř 19 milionů korun,“ podotkl státní zástupce Leo Foltýn.

Zmocněnec poškozené firmy však částku vyčíslil i s poplatky na téměř 21 milionů korun.

Za podvod hrozí Harkinovi vězení od pěti do 10 let za mřížemi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x