Účetní zpronevěřila firmě ze Zlínska 15 milionů korun, odhalili ji po odchodu z práce

ZLÍN - Až desetileté vězení hrozí dvaačtyřicetileté ženě a jejímu příteli kvůli zpronevěře 15 milionů ve firmě ze Zlínska, kde dotyčná pracovala jako hlavní účetní. Za 11 let převedla na přítelův účet peníze v pěti stech případech, řekla v pátek zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Kriminalisté se případem zabývali od dubna. „Podezření ze zpronevěry nám sdělilo vedení firmy po odchodu účetní do jiné společnosti. Nová účetní totiž při dokladových inventurách zjistila mnohé nestandardní peněžní transakce,“ uvedla Macalíková.

Podle ní například firma zaplatila silniční daň na účet fyzické osoby, přitom ji ani platit nemusela a běžně se hradí přímo finančnímu úřadu. „Zjistili jsme, že peníze odcházely na účet partnera hlavní účetní, která k němu měla dispoziční právo. Za 11 let poslala na tento účet peníze v 500 případech v celkové hodnotě 15 milionů korun. S partnerem si pak peníze společně užívala,“ informovala mluvčí.

Soud akceptoval návrh na vzetí do vazby, kde oba pachatelé skončili. Muž se na zpronevěře podílel tím, že pomáhal a založil účet. Kriminalisté zajistili zbytek peněz i všechen majetek včetně nemovitostí a pozemků, kterými dvojice disponovala.

Žena ve firmě pracovala 14 let. „Případ je mimořádný výší škody a také rafinovaností, s jakou účetní platby kamuflovala,“ sdělila Macalíková.

Jak dodala, v poslední době je to druhý případ rozsáhlé zpronevěry. Nedávno policie obvinila ženu ze Zlínska, která jako bankovní pokladní zpronevěřila bance šest milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x