Zlín nepřijal do školek 130 dětí, hledá pro ně řešení

ZLÍN - Město Zlín hledá možnosti, jak umístit do školek 130 dětí, které nebyly přijaté a splnily přitom kritéra pro nástup. Máme v plánu rekonstrukci mateřské školy Slínová, kde vznikne 56 nových míst, sdělila ve čtvrtek náměstkyně primátora Alena Zubalíková (TOP 09).

Do zlínských mateřských školek zřizovaných městem přišlo 1578 přihlášek. „V 829 případech nesplňovaly kritéria. Děti byly mladší tří let nebo neměly trvalé bydliště ve Zlíně,“ vysvětlil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Celkem 619 dětí se dočkalo přijetí a na 130 nezbylo místo, což chce město vyřešit. „V srpnu zahájíme rekonstrukci mateřské školy Slínová, kde vznikne ve dvou nových třídách 56 míst. Kapacita tohoto zařízení se tak zdvojnásobí,“ řekla Zubalíková, do jejíž kompetence patří školství.

Dodala, že oprava bude hotová na jaře příštího roku. Dalších 28 míst by mohlo město vytvořit ve školce v Malenovicích. „Tato možnost přicházela v úvahu už loni, ale proti byl krajský úřad. Místnost, o kterou se jednalo, měl bezplatně v užívání od magistrátu pro potřeby výtvarného kroužku,“ zdůvodnil Dvořák.

Nenašli jsme s krajem společnou řeč, přestože jsme nabízeli nové prostory v budově některé ze základních škol, kam by se kroužek mohl přestěhovat. Letos nám stejně jako loni 28 míst chybí,“ zdůraznila Zubalíková.

Magistrát zřizuje celkem 24 mateřských škol s celkovou kapacitou 2258 míst. „Počet 130 nepřijatých je jen zlomkem z celkového počtu dětí, která místa ve školce mají. Například ve srovnatelně velké Olomouci je situace mnohem horší. Je ale pochopitelné, že mamince, která chce jít do zaměstnání, to nepomůže,“ dodala náměstkyně.

Zlín řeší problémy s chybějícími místy každoročně. „Rodiče se mě často ptají, proč se neumíme dopředu připravit na to, kolik míst bude potřeba. Stačí prý nahlédnout do matriky a spočítat děti narozené před třemi lety. Nelze však odhadnout, kolik matek zvolí dvouletou, tříletou nebo delší rodičovskou dovolenou a kolik z nich využije péče příbuzných nebo dítě svěří do péče soukromých zařízení. V dalším případě jsme také limitovaní možnostmi městského rozpočtu,“ uzavřela Zubalíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x