Přichází Jeho Veličenstvo EURO. Odedneška hýbe národem

A je to tady. Největší fotbalová událost roku začíná. Zápasem domácího Polska s Řeckem vypukne v 18.00 ve Varšavě fotbalové Euro. Ve tři čtvrtě na devět hrají naši proti Rusům. Ti jsou favoritem, málo se ví, že před čtyřmi lety na stejné akci v Rakousku a ve Švýcarsku brali bronzové medaile.

EURO zasahuje téměř každou rodinu. A také celé vesnice. Jako třeba Vigantice. Odtamtud pochází nejlepší střelec mistrovsttví Evropy z před osmi let Milan Baroš. „Milan musí hrát, je to pořád náš nejlepší útočník, na rozdíl od názorů nejrůznějších médií, taky pořád normální kluk,“ říká starosta Vigantic Aleš Depta s tím, že nejen slavnému rodákovi, ale celému týmu bude ve Viganticích držet pěsti úplně každý.

Za dvěma kopci, jenom o kousek dál, v Halenkově, se zase narodil a hrdě se k němu hlásí stoper reprezentace Roman Hubník. „Je to pořád bezvadný kluk, vždycky, když může, přispěje nějakou částkou i osobní účastí na řadu akcí u nás,“ chválí ho starosta Halenkova Jiří Lušovský s tím, že našim klukům i Romanovi věří.

Jsme asi hodně atypická rodina, ale nás fotbalové radovánky nijak nezasáhnou,“ vysvětluje rezervovaný přístup k EURU v Polsku a na Ukrajině  Roman Verner. Zato mladý muž, který jde po ulici těsně za ním, nad tím kroutí s úsměvem hlavou. „Mě naopak šampionát bere ze všeho nejvíc, více než třeba Olympiáda. Naši to budou mít strašně těžké, kvalita je spíše u soupeřů, třeba Němci, Španělé, Holanďané a mnozí další, ale ze skupiny bychom postoupit mohli, byl by to úspěch,“ přeje si mladý muž.

Jasně, že EURO vnímám, čekám daleko vyšší tržby, hostům připravujeme řadu laskomin, za každý český gól je štamprle slivovice zdarma pro celé osazenstvo a k tomu chuťovky, třeba chleba s tvarůžky, se sádlem a cibulí a podobně,“ láká jeden ze zlínských hostinských Jan Vaněk.

Do Polska vyráží spousta českých fandů, ti z Moravy patří k nejvěrnějším. Marek Němec z Kyjova je velkým fandou Slovácka, teď mění barvy. „Jasně, že si beru český dres, Češi do toho,“ burcuje těsně před dnešním odjezdem do 300 kilometrů vzdálené Vratislavi. „Na úvod nesmíme hlavně prohrát, to by pak bylo moc těžké,“ předvídá jedenadvacetiletý mladík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x