Kroměřížská radnice přehodnotila kácení stromů, kvůli kterému vznikla petice

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice vzala v potaz petici s 850 podpisy proti nadměrnému kácení stromů ve městě. Pokud to bude možné a nepřijdeme o dotaci, ze 77 plánovaných stromů zmizí z Kollárovy ulice jen 15, informovala v pátek starostka Kroměříže Daniela Hebnarová (ODS).

Radniční projekt Zakládání a rekonstrukce uličních stromořadí v Kroměříži vyvolal ve městě různé reakce. „Někteří občané se domnívají, že stromů určených ke kácení je zbytečně moc. Nesouhlas vyjádřila především Strana Zelených v čele se zastupitelem Richardem Kremlem,“ uvedl mluvčí radnice Pavel Zrna.

Projekt zahrnuje obnovu stromů v ulicích Tovačovského, Štítného, Koperníkova, Velehradská, Slovanské náměstí, Sokolovská, Za Květnou zahradou a Kollárova. Ošetření stávajících stromů je navrženo na Švabinského nábřeží a v ulicích Vejvanovského, Třebízského, Albertova, Gen. Svobody, Havlíčkova a Na Sladovnách.

Stromořadí je na těchto plochách ve zhoršeném až havarijním stavu. Nepřispívá to k bezpečnému prostředí frekventovaných ulic ani k jejich estetickému působení,“ vysvětlil Martin Posolda z radničního odboru služeb.

Odpůrci poukazovali na to, že některé stromy by mohly ještě řadu let stát. Nejvíce se to týká ulic Kollárova a Za Květnou. „Petice má 850 podpisů. I odborník nám dal za pravdu konstatováním, že není nutné Kollárku plošně vykácet, ale většinu stromů pouze ošetřit a několik jedinců nahradit mladými stromky,“ sdělil Kreml.

Projekt už byl na webu ministerstva zařazen mezi podporované projekty, ale ještě nemáme v rukou rozhodnutí s konkrétními podmínkami. Ve sporné Kollárově ulici má být nahrazeno novou výsadbou 77 stromů. Všechny nejsou nezdravé, není bezpodmínečně nutné je kácet. Pokud to projekt umožní a nepřijdeme o dotaci, kácení by postihlo jen 15 akutně napadených stromů,“ uvedla Hebnarová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x