Soud ve Zlíně zprostil bývalého jednatele Moravanu Aviations obžaloby z podvodu

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně v pondělí zprostil obžaloby z podvodu někdejšího jednatele společnosti Moravan Aviations Otrokovice Williama Jamese Harkina. Muž měl sjednat několik půjček, přestože věděl, že jeho firma nebude schopná dluhy zaplatit.

Celkově si napůjčoval téměř 19 milionů korun,“ podotkl státní zástupce Leo Foltýn. Zmocněnec poškozené firmy však částku vyčíslil i s poplatky na více než 20 milionů korun. Jak se ale ukázalo, poškozená firma měla půjčku už uhrazenou ještě před zahájením trestního řízení, a to převodem nehmotného vlastnictví, hmotných věcí či věcným břemenem na nemovitosti.

Zaplaceno není jen asi 562 tisíc korun, a to jde o úroky či úroky z úroků. Soud tak dospěl k jedinému možnému závěru, že i když se skutek stal – půjčky byly uzavřeny a peníze vyplaceny, není tento čin trestným činem a obžalovaný byl zproštěn obžaloby v plném rozsahu,“ podotkl soudce Radomír Koudela.

Soud poslal loni v říjnu Harkina na šest let a dva měsíce do vězení s ostrahou a zakázal mu činnost na sedm let. Trest však nenabyl právní moci a Vrchní soud v Olomouci případ vrátil do Zlína, neboť obhájce předložil nové skutečnosti.

Harkin změnil advokáta, který upozornil na řadu skutečností jako nové smlouvy, kterými se prodával majetek firmy a další dokumenty. Podle obhájce je podepisovala Harkinova zmocněnkyně bez jeho souhlasu a vědomí. Ta se však bránila s tím, že vše dělala na popud obžalovaného a mnohá pozdější rozhodnutí udělala proto, že s ní Harkin v nejkritičtější situaci přestal komunikovat.

Státní zástupce Leo Foltýn navrhoval pro Harkina opět nepodmíněný šestiletý trest vězení a sedmiletý zákaz činnosti. Proti zprošťujícímu verdiktu se na místě odvolal, rozsudek tak není pravomocný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x