Valašskomeziříčská knihovna nabízí nově bibliobox

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Novou službu v podobě biblioboxu začala nabízet valašskomeziříčská knihovna. Jak řekla mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová, díky zařízení pojmenovaném Bedřich budou moci čtenáři vracet knihy i mimo úřední hodiny.

Bibliobox Bedřich stojí před knihovnou a poslouží všem, kteří si spletou otevírací dobu nebo nestihli knihy vrátit během řádného provozu knihovny. Do biblioboxu budou moci lidé vrátit všechny vypůjčené knihy a časopisy v kteroukoli denní i noční dobu. Není ale určen pro vracení CD. Knihy z boxu vyberou knihovníci každé ráno před otevřením knihovny a hned je odečtou z čtenářského konta.

Vše je založeno na důvěře mezi knihovníkem a čtenářem, ale jednoduše lze stav konta zkontrolovat prostřednictvím webové stránky knihovny. V případě vrácení upomínaných knih bude čtenářům poplatek za upomínku předán k úhradě při další návštěvě knihovny,“ vysvětlila Votrubová.

Schránku na vrácení knih pokřtí a představí veřejnosti zaměstnanci knihovny 26. června minutu před 12. hodinou. Zájemci se budou moci podívat, jak bibliobox vypadá uvnitř a jak se obsluhuje. Služeb schránky ale mohou využívat čtenáři už nyní.

Do boxu se podle velikosti vejde 50 až 70 knih. Je vybaven dvojitými dvířky a měkkým dnem pro ochranu vkládaných knih a zabezpečen tak, aby z něj knihy nikdo nepovolaný nemohl vytáhnout. Jeho součástí jsou také mechanické i jiné systémy, aby se tam nedal házet například odpad.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x