Základní složka ceny tepla se ve Valašském Meziříčí zvedat nebude

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Základní složka ceny tepla ve Valašském Meziříčí, která měla být letos zvýšena o dvě procenta, zůstane na úrovni loňského roku. Uvedla mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

O kroku rozhodla valná hromada společnosti CZT Valašské Meziříčí. Ta podrobně projednala návrhy pro stanovení předběžné kalkulace ceny na letošní rok. „Společnou dohodou všech společníků jsme zrušili navýšení základní složky ceny tepla,“ sdělil starosta města Jiří Částečka (ODS) s tím, že v této velmi složité ekonomické situaci, kdy jsou obyvatelé města nuceni čelit úsporným opatřením, by navýšení základní složky ceny tepla znamenal citelný zásah do jejich peněženek.

Cena tepelné energie je ve Valašském Meziříčí sestavována jako dvousložková. Základní složka ceny tepla (stálé náklady) zahrnuje náklady na splácení vložené investice a náklady na zajištění spolehlivého a bezpečného provozu. Tuto složku ceny může společnost částečně regulovat. Pracovní složka ceny tepla (proměnné náklady) zahrnuje náklady na palivo, elektrickou energií a technologickou vodu. Je přímo úměrná množství prodaného tepla a její výše je závislá na cenách od dodavatelů. Společnost ji tedy nemůže ovlivnit. Rovněž nelze ovlivnit změny v legislativě, což znamená v letošním roce navýšení sazby daně z přidané hodnoty z 10 procent na 14 procent.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x