Do Zlínského kraje přijelo loni více turistů z ciziny než v letech předchozích

ZLÍN - Největší dynamiku růstu zahraničních hostů v celé České repulice zaznamenal v loňském roce Zlínský kraj. Uvedla to mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Podle informací Českého statistického úřadu přibylo v loňském roce ve Zlínském kraji 26 procent turistů z ciziny. „Počet tradičních domácích návštěvníků poklesl o jedno procento, což odráží ekonomickou situaci v zemi. Díky tomu celkový počet hostů vykazuje v loňském roce růst o 2,4 procenta proti roku předchozímu. V celostátním měřítku vzrostl počet hostů z ciziny o 7,9 procent Z tohoto pohledu je dynamika růstu (+26 procent počtu cizinců, kteří vloni navštívili Zlínský kraj) mimořádná,“ konstatoval náměstek hejtmana Zlínského kraje Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), zodpovědný za oblast cestovního ruchu a kultury.

Podle Ondruše i přes výrazný růst zahraniční klientely zůstávají tradičními návštěvníky kraje občané České republiky, byť se doba jejich pobytů mírně zkracuje. „Je to dáno jak finanční situací domácností, tak strukturou nabídky ze strany podnikatelů. Pokles počtu přenocování se ovšem týká, až na výjimky, obecného celorepublikového trendu. Pokud se tedy v tisku v posledních týdnech objevily informace o tom, že Zlínský kraj v oblasti rozvoje turismu stagnuje, jde o účelově zkreslená tvrzení, která se nezakládají na objektivních faktech,“ podotkl Ondruš.

Nejvýznamnějším lázeňským místem ve Zlínském kraji jsou Luhačovice, na které připadá deset procent z celkového počtu hostů v českých lázních. Ze statistik je zřejmé, že od roku 2001 do roku 2011 se návštěvnost lázeňských míst ve Zlínském kraji zvýšila o 48 procent, pokud se týká počtu hostů, a o 23 procent, pokud jde o počet přenocování. „Tyto hodnoty jsou sice nižší, než činí celostátní průměr, ten je ale výrazně ovlivněn lázněmi v Karlovarském kraji, které mají na trhu zcela dominantní postavení (asi 58 procent hostů z celé České republiky). Ve srovnání s jinými lázeňskými lokalitami zaujímá v tomto indexu Zlínský kraj třetí místo za kraji Karlovarským a Jihočeským,“ upřesnila Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Z dat veřejně dostupných ve statistikách Českého statistického úřadu lze vypočíst i průměrnou délku přenocování. Zde je zřejmé, že s výjimkou lázeňských míst v Olomouckém kraji (kde ale došlo k poklesu počtu hostů), dochází v celé ČR ke zkracování průměrné délky pobytu v lázeňských zařízeních. V lázeňských místech Zlínského kraje je tento pokles druhý nejnižší. Co se týká nezaměstnanosti v Luhačovicích, ta patří k nejnižším v celém Zlínském kraji a pohybuje se kolem osmi procent.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x