Před brněnským soudem se zpovídá z podplácení zlínský politik Janečka – (aktualizace)

BRNO - Městský soud v Brně v úterý zahájil proces se zlínským zastupitelem Martinem Janečkou (za ČSSD), který se měl pokusit prostřednictvím svého právníka uplatit insolvenčního správě věřitelské firmy. Spolu s ním se z podplacení zpovídají také Radek Dvořák a Dalibor Kučera.

Hlavní líčení se koná za účasti všech tří obžalovaných. Ti shodně vypověděli, že se trestný čin nestal a obžaloba se nezakládá na pravdě. „Obžaloba je smyšlená a postavená na domněnkách. Skutek se nestal, nikoho jsem k ničemu nenabádal. Žádná pohledávka ve výši 30 milionů korun neexistovala,“ uvedl Janečka s tím, že dále odmítá vypovídat.

Podobně mluvil i Kučera. „Žádný dluh 30 milionů není. A ohrazuji se proti kvalitě obžaloby, která neobsahuje dostatečná odůvodnění. Obsahuje mnohé nepravdy. Trestní oznámení, které se zakládá pouze na indíciích, je účelově vykonstruované. Státní zástupce se mě snaží skrz média očernit, kvůli čemuž jsem podal i stížnost,“ řekl Kučera. Dále odmítl vypovídat stejně jako obviněný advokát Dvořák, který sdělil, že se necítí vinný a jednání insolvenčního správce je vykonstruované.

Během úterního dopoledne vypovídal také insolvenční správce společnosti Arching Group Petr Dokládal, který korupci nahlásil na policii. „Firma Arching Group se dostala v roce 2008 do konkurzu. Dohledal jsem, že uzavřela v roce 2007 smlouvu o dílo s firmou Square Transaction za 80 až 90 milionů korun. Podle firemního účetnictví jsem zjistil, že Square Transaction dluží firmě Arching Group okolo 30 milionů korun. Když jsem se to snažil mimosoudně urovnat, advokát Square Transaction mi řekl, že pohledávka neexistuje,“ vypověděl Dokládal.

Podle něj jej však Dvořák zkontaktoval o tři roky později a chtěl vše vyřešit. Muži se setkali loni v únoru. „Z původních 30 milionů by mi byla firma schopná zaplatit šest milionů. Pan Dvořák řekl, že když to zařídím, 750 tisíc je bokem pro mě,“ řekl Dokládal s tím, že po zvažování situace se obrátil na policii. Ta za pomocí odposlechů monitorovala další setkání správce s právníkem, který na poslední schůzku přinesl úplatek.

Bývalý náměstek zlínské primátorky Janečka se dostal na lavici obžalovaných právě kvůli tomu, že policie zadržela jeho firemního advokáta Dvořáka, když předal Dokládalovi úplatek.

Z policejního vyšetřování vyplynulo, že Dvořák měl jednat na pokyn svých zaměstnavatelů, a to Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery, jenž zároveň zastává pozici místopředsedy Fotbalové asociace České republiky.

Kauza vyplula na povrch loni na podzim. Janečka poté pozastavil členství v ČSSD, výzvu na odstoupení ze zastupitelstva však odmítl.

Za podplácení hrozí trojici až šestileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x