Brněnský soud potrestal zlínského zastupitele Janečku za podplacení podmínkou (aktualizace 2)

BRNO - Městský soud v Brně v úterý uznal vinným z podplacení zlínského zastupitele Martina Janečku (zvolený za ČSSD) a uložil mu dvouleté vězení podmínečně odložené na tři roky. Podmínku dostali také advokát jeho firmy Radek Dvořák a místopředseda společnosti Dalibor Kučera.

Verdikt vynesl soudce Ivo Zummer. „Soud uznává Radka Dvořáka, Martina Janečku a Dalibora Kučeru vinnými z podplacení. Dvořák po předchozí domluvě s Janečkou a Kučerou nabídl insolvenčnímu správci Petru Dokládalovi 750 tisíc korun jako úplatek,“ uvedl Zummer.

Janečka kromě trestu musí zaplatit 400 tisíc korun a nesmí čtyři roky vykonávat funkci statutárního orgánu v obchodní společnosti a družstvu. Stejnou částku soud uložil také Dvořákovi, který také odešel od soudu s dvouletým odnětím svobody podmínečně odloženým na tři roky. Kučera dostal trest mírnější. Vězení v podobě 20 měsíců mu soud odložil na dva a půl roku. Zadal mu zaplatit 300 tisíc korun a funkci statutárního orgánu v obchodní společnosti a družstvu nesmí zastávat tři roky.

Soud podle Zummera přihlédl k dosavadnímu čistému trestnímu rejstříku obžalovaných.

Rozsudek nenabyl právní moci, všichni tři obžalovaní se na místě odvolali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Janečka se po soudu odmítl vyjádřit. Další dva obžalovaní se proti rozhodnutí ohradili. „Rozsudek mě nepřekvapil. Nesouhlasím s ním, a proto jsem se odvolal,“ sdělil Dvořák. „Obvinění jsem odmítal a nadále odmítám. Jednání bylo jednostranné,“ uvedl Kučera.

S rozsudkem jsem spokojený. Lhůtu jsem si ponechal proto, abych se seznámil se spisem,“ sdělil státní zástupce Jan Petrásek, který navrhoval nepodmíněné tresty. Obhájci naopak požadovali zproštění obžaloby.

Bývalý náměstek zlínské primátorky Janečka se dostal na lavici obžalovaných kvůli loňskému případu, kdy policie zadržela právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka ve chvíli, kdy měl předat úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhal po Janečkově firmě dlužnou částku ve výši 30 milionů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce dluh snížit na pouhých šest milionů korun.

Správce se obrátil na policii. Z vyšetřování vyplynulo, že Dvořák měl jednat na pokyn svých zaměstnavatelů, a to Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery, jenž zároveň zastává pozici místopředsedy Fotbalové asociace České republiky.

Kauza vyplula na povrch loni na podzim. Janečka poté pozastavil členství v ČSSD, výzvu na odstoupení ze zastupitelstva však odmítl. „Pan Janečka tvrdil, že se ho tato korupční kauza netýká. Že nebude nikdy trestán. Výsledek? Máme tady nepravomocné odsouzení. Několikrát jsme pana Janečku vyzývali k odstoupení ze zastupitelstva. Tentokrát ho vyzývat nebudeme. Teď už záleží na panu Janečkovi. Apeluji na jeho soudnost,“ komentoval v úterý rozhodnutí brněnského soudu zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Za podplacení hrozilo trojici až šestileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x