Nové klimatizované autobusy zlínské MHD si v horkých dnech lidé pochvalují

ZLÍN - První praktickou zkouškou prochází v těchto horkých dnech šest nových autobusů Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, které jsou doplněny klimatizací. Jak ve středu řekl za dopravní společnost Vojtěch Cekota, lidé si novinku pochvalují.

Jsme jedním z prvním dopravních podniků v Česku, který se odhodlal objednat a zařadit do svého vozového parku nové vozy vybavené klimatizací. Zjišťujeme v těchto horkých dnech, že klimatizace v autobusech má smysl a že cestujícím jízdu v MHD zpříjemňuje,“ uvedl ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň.

Nové klimatizované autobusy pořídila zlínská dopravní společnost s finanční podporou EU na přelomu letošního května a června. „I když se u městských autobusů velmi často otvírají dveře a na každé zastávce proudí dovnitř horký zvuk zvenku, přesvědčujeme se, že uvnitř klimatizovaných autobusů se přece jen udržuje nižší teplota a že je prostředí vozu pro cestující příjemnější,“ podotkl hlavní dispečer Josef Polách. Podmínkou účinnosti klimatizace je ale to, aby cestující neotvírali okna klimatizovaných vozů.

Klimatizaci si pochvalují cestující všech generací. „Jsem spokojen, je tu teplota tak akorát. Když sem člověk z venkovního vedra nastoupí, je to úplně jiný svět. Předtím jsem jel trolejbusem desítkou a tam mi pomáhalo jen to, že jsem se postavil k otevřenému okénku. Klimatizaci ve vozidlech MHD považuji za dobrou věc, a to zejména pro starší lidi, kteří se s extrémními teplotami hůře vyrovnávají,“ podotkl například dvaasedmdesátiletý cestující Antonín Bětík. Lepší vzduch v autobusech ale oceňují i mladí. „Je tu chladněji, všiml jsem si toho. Líbí se mi to, aspoň nejsem zpocený,“ konstatoval šestnáctiletý Radim.

Pracovníci dopravní společnosti se ještě chystají umístit na okénka klimatizovaných autobusů informační štítky s nápisem, aby cestující neotvírali okna, pokud je zapnuta klimatizace. Takové upozornění bude nahráno i do palubního počítače těchto vozů a řidič bude mít možnost tuto akustickou hlášku čas od času přehrát a cestující informovat. Cílová teplota klimatizovaných autobusů bude nastavena na úroveň asi 25 až 27 stupňů Celsia. Při nižších venkovních teplotách se klimatizace spouštět nebude.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x