Ve Valašském Meziříčí začala oprava hvězdárny, objekt je kvůli tomu uzavřen

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí začala dlouho očekávaná rekonstrukce hlavní budovy hvězdárny. Jak sdělila ve čtvrtek mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová, objekt je kvůli opravám pro veřejnost uzavřen.

Do hvězdárny se lidé nepodívají až do 9. srpna.

Hvězdárna se veřejnosti otevřela vůbec poprvé na podzim roku 1955 a od té doby prodělal objekt jen drobné stavební úpravy a už mnoho let potřeboval radikální zásah. Celkový plánovaný rozpočet rekonstrukce činí 3,58 milionu korun, z toho vlastní stavební práce činí 3,192 milionu korun. „Výši skutečných nákladů budeme znát po dokončení prací, ale v žádném případě plánovanou částku nepřekročí, spíše naopak,“ řekl ředitel hvězdárny Libor Lenža.

Náklady na rekonstrukci hradí Zlínský kraj do schválené výše 3,18 milionu korun. Náklady na přípravu hradila přímo hvězdárna ze svého investičního fondu, a to ve výši 400 tisíc korun.

První etapa rekonstrukce se bude týkat velké prosklené plochy na jižní straně vstupní haly a v nástavbě přednáškového sálu včetně vstupních dveří na východní straně objektu. Střecha nástavby nad přednáškovým sálem se konečně dočká kvalitního zateplení a stará prakticky zničená střešní krytina bude vyměněna za novou,“ upřesnil Lenža. Rozsáhlé stavební úpravy dozná také hlavní plochá střecha hlavní budovy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x