Dekontaminace fryštácké mateřské školy pokračuje druhou etapou

FRYŠTÁK - Mateřská škola ve Fryštáku, ve které byl letos v únoru přerušen provoz kvůli výskytu minerálních a azbestových vláken, má za sebou první část rekonstrukce. V pátek oznámil mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel.

Děti z mateřské školy se musely odstěhovat do náhradních prostor v místní základní škole. „Odborná společnost v těchto dnech dokončila úplnou dekontaminaci objektu a v nejbližší době nastoupí firma, která začne provádět další stavební úpravy. Podle informací ředitelky a jednatelky dozorující společnosti bylo zrušeno nejenom kontrolované pásmo, ale také další veškerá ochranná opatření. Výsledky kontrolních měření jsou již v pořádku,“ řekl Nášel.

Celkem provedli odborníci v uplynulých třech týdnech 45 kontrolních měření. Výsledky byly podlimitní, respektive přístroje naměřily nula vláken na metr krychlový. Mateřská školka ve Fryštáku je podle těchto výsledků nezávislého akreditovaného inspekčního orgánu v tuto chvíli zcela zbavena škodlivého azbestu a minerálních vláken.

Fryštácká radnice nyní nechá ve školce provést další nezbytné stavební úpravy. Za sanaci azbestu včetně nezbytného monitoringu zaplatil Fryšták zhruba 3,8 milionu korun. Dalších 7,2 milionu bez DPH budou stát stavební úpravy školky, potřebné peníze si vedení fryštácké radnice vypůjčí.

Předběžně přislíbil podpořit projekt opravy školky ve Fryštáku i Zlínský kraj. Většina stavebních úprav mateřské školky by se měla uskutečnit během prázdnin. Pokud vše půjde podle harmonogramu, tak na konci září by mohlo začít stěhování dětí zpět do prostor rekonstruované školky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x