Mladík jde za ubodání přítelkyně na 12,5 roku za mříže, rozhodl zlínský soud

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně poslal v pondělí na 12,5 roku vězení se zvýšenou ostrahou Michala Sedláře (27), který loni na podzim ubodal v Otrokovicích svou čtyřiačtyřicetiletou přítelkyni.

Na policii se obrátil majitel domu v Otrokovicích, že z jednoho z bytů je cítit podezřelý zápach a on nemůže sehnat nájemníka. „Spolu s majitelem jsme vstoupili do bytu, kde jsme našli mrtvé tělo ženy,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Oběť byla zastlaná v posteli asi týden. Podle státního zástupce Leo Foltýna se žena chtěla v osudný den s mužem rozejít a on se jí tímto brutálním způsobem pomstil. Obžalovaný Sedlář podle svých slov svou přítelkyni, se kterou osm let žil, velmi miloval. „První čtyři roky našeho soužití to bylo dobré, pak začaly problémy. Přítelkyně velmi značně pila alkohol a měla silné abstinenční příznaky. Navíc udržovala i další milostné vztahy. Všechno jsem jí toleroval a snažil se jí pomoci ze závislosti na alkoholu. Nikdy jsem k ní násilný nebyl a svého činu hluboce lituji. Vězení pro mě není takový trest, jako žít s vědomím, že jsem o život připravil milovanou bytost,“ uvedl u soudu Sedlář.

Podle znalců Sedlář skutečně žádné agresivní sklony nemá a na celou tragédii mělo zásadní vliv prodlužování partnerské krize. „Je zjevné, že obžalovaný ženu miloval. Soud při výši trestu zohlednil i to, že muž nebyl dosud trestaný a vedl řádný život,“ podotkl soudce Radomír Koudela.

Z výpovědí svědků vyplynulo, že Sedlářova přítelkyně nadměrně pila a nepracovala. „Byt si pronajali společně a každý mi měl platit půlku. Zatímco se Sedlářem žádné problémy nebyly, s ní pořád. Neustále z ní táhl alkohol, neplatila, pořád mu rozkazovala a na mě působila jako hospodský povaleč,“ uvedl například svědek, který páru pronajímal byt.

Žena zemřela na selhání srdce. Sedlář jí zasadil tři bodné rány, jednu do zad, další dvě do hrudi. Hned po činu napsal své matce dopis na rozloučenou, kde se k vraždě přiznal a všeho litoval. „Chtěl jsem spáchat sebevraždu, ale nedokázal jsem to. Tak jsem byt opustil a venku zahodil nůž do popelnice,“ poznamenal Sedlář. O několik dní později se do bytu vrátil, vzal si osobní věci, roztrhal dopis na rozloučenou pro matku a znovu odešel. Den poté byt otevřela policie a Sedláře pak zadržela.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si nechali lhůtu na rozmyšlení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x