Obyvatelé Zlína odevzdali téměř pět tisíc nefunkčních televizorů a dva tisíce monitorů

ZLÍN - Obyvatelé města Zlína odevzdali v loňském roce k recyklaci celkem 4 717 televizorů, 1 926 kusů monitorů a 37 050 kilogramů drobného elektra. Informoval mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Díky odevzdaným televizorům a dalšího elektra uspořili obyvatelé Zlína asi 1 905 MWh elektřiny, 83 330 litrů ropy, 8 634 metrů krychlových vody a téměř 83 tun primárních surovin. „Navíc snížili emise skleníkových plynů o 434,82 tun oxidu uhličitého a produkci nebezpečných odpadů o 1 696 tun,“ upřesnila Vladimíra Pavlovová, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu.

Letos město Zlín poprvé získalo certifikát vypovídající nejen o přínosech třídění televizí a počítačových monitorů, ale také o významu sběru drobných spotřebičů.

Podle studie má zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Zpětný odběr a recyklace například stovky mobilních telefonů uspoří tolik energie, kolik spotřebuje moderní úsporná lednice za více než 4,3 roku provozu. Recyklace jednoho notebooku sníží spotřebu ropy, na kterou osobní automobil ujede téměř 100 kilometrů, nebo uspoří 392 litrů pitné vody. Stejné množství je například spotřebováno při 30 cyklech myčky nádobí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x