Z Popelky královna. Koryčany nebývale ožívají turisty

Před pár lety sem cestu nacházeli ponejvíce stárnoucí chataři. Když se řeklo Koryčany, znamenalo to skomírající továrnu na nábytek, která kdysi zaměstnávala a dobře živila dva tisíce lidí, možná slušné houbařské úlovky a městečko, které má své lepší časy za sebou. Jenže se monetálně koná až neskutečné vstávání z polomrtvého stavu. Včetně náměstí, které vypadá jako polité živou vodou.

Jenom včera jsme měli na koupališti téměř tisícovku lidí, máme velkokapacitní parkoviště, ale to už téměř nestačilo, dnes čekáme podobný zájem,“ hlásil v sobotu ráno Zlinu.cz jeden z provozovatelů koupaliště Michal Trubačík. Mimochodem, ten se s partou zlínských vysokoškoláků v rolích brigádníků nezastaví od rána do večera.  

Vůbec neváháme, kam se vydat, tohle je prostě perfektní, rádi sportujeme, míříme sem často s manželem i známými, zrovna jsme na krásném bílém písku, který kupodivu vůbec nepálí, dohráli beach tenis, jdeme do vody, pak si dáme dobré pivo, navečer zamíříme k nedalekému hradu Cimburku, jsou tu i skvělé výjížďky na kolech, či na koních“ nešetří spokojeností Lucie Pavlíková z Brna.

My máme v Koryčanech chatu, máme tu na prázdninách vnuky, ti jsou na koupališti v jednom kuse, voda je nebývale teplá, má snad šestadvacet stupňů, to nepamatuji,“ říká paní Věra.

Podívejte na ty úlovky a pak že nerostou,“ ukazuje košík plný pravých hřibů paní Míla z Hodonína, rovněž koryčanská chatařka.

Koryčany a okolí přitom sužuje vysoká nezaměstnanost, bývalá Koryna je v insolvenci, lidé nevědí, jak to bude s prací dál.

Ale zdá se, že se naplní dávné vize poválečného starosty Josefa Sladkého, který už před více než šedesáti lety poznal možnosti kraje pod Cimburkem. Tehdy byl i předsedou místního Okrašlovacího spolku a věřil v turistický rozmach kraje s krásnou téměř panenskou přírodou a dobrými lidmi.

Skutečně chceme, aby tu vyrostlo rekrační centrum se vším všudy, velmi slušné podmínky jsou v kempu, který už snese evropské parametry, na koupališti jsme hodně investovali třeba do sekaček nebo zařízení na čištění vody, těší nás i rozumný přístup místní radnice, která má o rozvoj turistického ruchu zájem. Lidé jsou tu spokojení a nezakrýváme, že nás těší také velmi slušné tržby v bufetech, parné dny jsou vlastně výhrou pro všechny,“ potvrzuje skvělý nástup do prázdnin na koupališti, které opravdu zaujme Michal Trubačík

Celý kraj je opravdu jedinečný, Chřiby jsou báječné, místo ruchu Uherského Hradiště bychom si v Koryčanech nebo na nedaleké Stupavě rádi našli domek, který spravíme  a prostě bychom si to tu užívali, jde jen o to, aby se tu vytvářely pracovní příležitosti,“ říká opálená paní Dana z Uherského Hradiště. Prý by jí vůbec ruch města nechyběl.

Zapomenout  se nesmí právě ani na Stupavu, v létě ráj cykloturistů, v zimě díky vždy neskutečné dávce sněhu zase místo hojně vyhledávané lyžaři.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x