Policisté připravují mimořárná opatření v souvislosti s vizovickým festivalem Masters Of Rock

VIZOVICE - Policisté připravují opatření na známý vizovický rockový festival Masters of Rock, který začne ve čtvrtek 12. července. Policejní mluvčí Jana Macalíková informovala, že počet obyvatel Vizovic se kvůli festivalu zvýší až pětinásobně.

Nápor fanoušků s sebou pochopitelně přináší rizika, která musí policie ve spolupráci s pořadatelem eliminovat na minimum. Mimořádná policejní opatření začínají už den před zahájením akce a končí jeden den po jejím ukončení,“ poznamenala Macalíková.

Denně se ve Vizovicích vystřídá několik desítek policistů z řad pořádkové policie, pohotovostního a eskortního oddělení, dopravního inspektorátu, obvodních oddělení i kriminální policie. V noci budou mít policejní hlídky k dispozici termovize, které se už v minulosti osvědčily.

Pro řidiče pořadatelé vyčlenili řadu parkovacích míst. Kvůli parkování budou také zjednosměrněny komunikace ze Zádveřic na Vizovice a z Těchlova na Slušovice. Stejně jako v minulých letech ani letos nebude možné nechávat vozy odstavené na hlavní trase ze Zlína do Vizovic – podél silnice 1/49. „Nerespektování tohoto zákazu znamená nemalou pokutu. Všichni řidiči, kteří budou Vizovicemi projíždět, musí dávat enormní pozor na chodce, kterých se zde po silnici pohybují desítky, vesměs pod vlivem alkoholu,“ konstatovala policejní mluvčí.

Řidiče čeká bezpočet kontrol. Policejní hlídky budou namátkově dělat dechové zkoušky. „Loni jsme zkontrolovali stovky řidičů, pod vlivem návykové látky však byli jen čtyři z nich, předloni jsme zajistili dvacet hříšníků. Nejvíce nadýchal dvacetiletý muž, a sice 1,6 promile,“ podotkla Macalíková.

Před jízdou si řidiči budou moci přijít sami zkontrolovat, jestli jsou střízliví. K dispozici jim budou policisté na obvodním oddělení ve Vizovicích. Hlídky, které budou v terénu, tyto zkušební dechové testy dělat nebudou.

Lidé si podle policistů musejí dávat pozor i na zloděje. „Upozorňujeme všechny účastníky festivalu, že si nemají nechávat cennosti ve stanech. Máme zkušenosti s tím, že lidé si tam nechávají od peněz přes doklady až po elektroniku, což jsou nejčastěji kradené věci. Předloni zloději způsobili největší škodu jedné prodavačce, která si do karavanu vzala tržbu 150 tisíc korun za prodej piva. Přestože v karavanu spalo několik lidí, zloději z něj vzali všechny peníze, notebook i mobil,“ sdělila Macalíková.

Zloději kradou i v noci, zneužívají opilosti mnohých účastníků. Mnohdy se pachatelé odvážili do stanů přesto, že tam jejich majitelé spali. Také se v minulosti stalo, že zloději rozřezali a vybrali kapsy lidí spících na lavičkách či trávě.

Jedním z nejtragičtějších okamžiků Masters of Rock byla nehoda, která se stala hned první den festivalu v roce 2009. Osobní vlak, který projíždí v těsné blízkosti areálu, srazil čtyřicetiletou ženu a amputoval jí nohu. V předloňském roce jsme vyšetřovali požár čtyř aut v autoservisu ve Zlíně – Příluku. Vozy patřily jedné z taxislužeb, která měla zajišťovat dopravu právě ve Vizovicích. Naopak loňský ročník festivalu patřil mezi nejklidnější. Vyšetřovali jsme drobné krádeže, přestupky proti občanskému soužití, veřejnému pořádku, několik pochybení v dopravě a řadu ztrát a nálezů,“ dodala policejní mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x