Díky radiobusu ušetřila valašskomeziříčská radnice 13 tisíc korun za měsíc

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice uspořila za první měsíc zkušebního provozu radiobusu 13 tisíc korun. Řekla mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Tříměsíční zkušební provoz radiobusu neboli dopravy na vyžádání začal 1. května, město situaci vyhodnotilo už po prvním měsíci. Provoz si vyžádal úpravu dvaceti málo využívaných spojů u čtyř stávajících linek městské hromadné dopravy. Město Valašské Meziříčí za sledované období ušetřilo na provozu městské hromadné dopravy přibližně 13 tisíc korun.

Rada města na svém středečním jednání odsouhlasila prodloužení zkušebního provozu dopravy na vyžádání, a to v termínu od 1. srpna do 8. prosince. „Zvětšování dostupnosti individuální dopravy a zvyšování vstupních nákladů vyvolávají potřebu systémových změn v hromadné veřejné dopravě. Všeobecným zájmem je, aby doprava byla pro své náklady udržitelná,“ sdělil místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Počet volajících občanů za sledované období od 2. května do 2. června byl 268. V tomto období přepravil radiobus 1 477 lidí. Do poptávkové dopravy bylo zařazeno 21 spojů, z toho v pracovní dny jezdilo 16 spojů a v sobotu sedm spojů. Některé spoje jezdí jak v pracovní den, tak i v sobotu. Četnost každého spoje v pracovní den byla 24. Celkem bylo ve sledovaném období vyžádáno 223 spojů z 384 možných.

Četnost každého spoje v sobotu byla pět, z čehož vyplývá, že za sledované období bylo obslouženo v den pracovního klidu sedm spojů, což je 35 obsloužení. Ve sledovaném období bylo vyžádáno jedenáct spojů, to znamená, že v sobotu nebylo cestujícími vyžádáno 24 spojů z celkových 35 spojů. V průběhu sledovaného období byl 16krát cestujícími vyžádán spoj, který nevykázal žádného odbaveného člověka.

Důvodem zavedení dopravy na vyžádání byla úspora finančních prostředků, a to v případě, že vyjede po dobu zkušebního provozu jen polovina spojů,“ vysvětlil vedoucí Odboru komunálních služeb Václav Chajdrna.
Radnice předpokládá finanční úsporu do konce letošního roku přibližně 100 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x