ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražily pomeranče

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především pomeranče, nejvýrazněji naopak klesla cena brambor. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek.

V kraji mezi 12. červnem a 10. červencem zdražilo devět z 26 sledovaných potravin, 13 jich naopak zlevnilo, cena čtyř dalších potravin se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u pomerančů, a to o 17,62 procenta na 33,64 Kč/kg. Zákazníci si však připlatí například i za hovězí maso, vepřovou pečeni, minerální vodu, mouku či mrkev.

Nejvíce šly s cenou dolů brambory, a to o 33,59 procenta. Kilogram stojí průměrně 11,38 Kč. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny rajčat, jablek, banánů, těstovin nebo vajec.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvýrazněji zlevnili brambory (-29,29 %). Kilogram se dá aktuálně pořídit v průměru za 12,02 Kč. Obchodníci zlevnili např. i vepřovou pečeni, mléko, vejce, těstoviny, pečivo nebo cukr. Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici především u pomerančů (+11,45 %, 33,77 Kč/kg). S cenou nahoru však šly např. i mrkve, jablka, banány, rýže, pšeničná mouka, rostlinné máslo, bílé jogurty či kuchaná kuřata.

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x