Zlínští akademici dokončili analytickou část Strategie rozvoje města Zlína

ZLÍN - Pracovníci Ústavu regionálního rozvoje, veřejné správy a práva Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně dokončili práce na analytické části Strategie rozvoje města Zlína do roku 2020. Řekla asistentka ředitele Blanka Vytrhlíková.

Strategie rozvoje města Zlína do roku 2020 bude po svém dokončení uceleným dokumentem formulujícím vizi, strategické cíle a konkrétní aktivity na podporu rozvoje města Zlína a širšího okolí. Základní východiska připravované strategie jsou formulována v právě dokončené analytické části, která na 240 stranách představuje detailní pohled na jednotlivé oblasti rozvoje města Zlína. „V analytickém dokumentu jsme popsali klíčové prvky rozvoje města Zlína a tento dokument nám umožnil identifikovat silné i slabé stránky rozvoje Zlína,“ vysvětlil ředitel ústavu Oldřich Hájek, pod jehož vedením akademičtí pracovníci pracují.

Jedním z úkolů připravované strategie je formulovat vizi rozvoje města Zlína, tedy hlavní směry, kam by Zlín měl do roku 2020 směřovat. „Analytická část zdůraznila řadu známých předností Zlína, ke kterým patří nízká kriminalita, absence sociálně vyloučených lokalit, množství zeleně či nabídka služeb odpovídající postavení Zlína jako krajského města,“ podotkl Hájek.

Podle Hájka je potřeba využít potenciál, který má město Zlín ve svém dalším rozvoji.

Analytická část našla tento potenciál v tradičních i nových odvětvích v návaznosti na vědecko-výzkumnou základnu města, ke kterým vedle gumárenského či plastikářského průmyslu patří rovněž informační technologie či kreativní průmysly. Strategii je potřeba navrhnout i pro tradiční nebo nové problémy města, jako je regenerace Baťova areálu či hledání souladu mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce,“ doplnil ředitel ústavu.

V současné době pracuje tým odborníků na návrhové části strategie, která by měla být dokončena letos v září.

Ústav regionálního rozvoje, veřejné správy a práva nabízí možnost vysokoškolského vzdělání v disciplínách regionálního rozvoje a veřejné správy. Tým akademických pracovníků se odbornou vědeckou a publikační činností zaměřuje na témata z oblasti kohezní politiky, klastrových iniciativ a regionálního rozvoje. V akademickém roce 2011/2012 studuje na Ústavu celkem 581 studentů, z toho 345 v bakalářském a 236 v magisterském studijním programu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x