Zloději ukradli u Vsetína kilometr měděného lana za čtvrt milionu korun

VSETÍN - Kilometr měděného lana odcizili neznámí pachatelé na železnici v úseku od Ústí do Vsetína během necelých čtyř měsíců a způsobili tak škodu předběžně za 250 tisíc korun. V úterý oznámila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Poslední případ krádeže měděného lana řešili policisté v pondělí ráno. Zřejmě během víkendu někdo ukradl necelých 300 metrů lana trakčního vedení, čímž způsobil škodu asi za 80 tisíc korun. „Jedná se o měděné lano, které je natažené mezi stožáry trakčního vedení ve výšce asi pěti metrů od země a slouží k bezpečnému svedení zkratových proudů do země v případě nečekané poruchy trakčního vedení. Krádeží lana tedy nedošlo k narušení a ohrožení provozu na železnici,“ doplnila Javorková.

Při délce necelých 300 metrů mohlo lano vážit asi 180 kilogramů. „Měděné lano není pod napětím, avšak jakákoli manipulace v blízkosti elektrického vedění může být velmi nebezpečná. Pachatelé navíc riskují své životy, když se pohybují na železnici, kde denně projíždí několik vlaků,“ poznamenala Javorková.

Krádeže měděných lan v úseku od Ústí do Vsetína začaly počátkem dubna. Další metry lana zmizely v květnu, červnu a nyní i v červenci. Dohromady pachatelé ukradli 957 metrů lana za čtvrt milionu korun.

Po pachatelích pátráme a zároveň prosíme o pomoc veřejnost, která by nám mohla pomoci zloděje dopadnout. Pokud někdo viděl mezi Ústím a splavem na Ohradě ve Vsetíně podezřelé lidi nebo vozidla, ať kontaktuje policii na lince 158,“ dodala Javorková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x