Ve valašskomeziříčském zámeckém parku začal záchranný archeologický průzkum

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Záchranný archeologický průzkum zahájilo ve valašskomeziříčském zámeckém parku Kinských Muzeum regionu Valašsko. Ve středu o tom informovala mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Výzkum provádí archeologové v místech, kde bude v budoucnu stát altán. Jeho účelem je kontrola podloží při výkopových pracích z hlediska možných archeologických nálezů. Vzhledem k tomu, že zámek s přilehlým areálem parku patří mezi nemovité kulturní památky, je záchranný archeologický průzkum pro investora povinný.

Po ukončení archeologického výzkumu může začít výstavba altánu. „Celkové náklady projektu budou přibližně 800 tisíc korun, z městského rozpočtu bude uvolněna částka ve výši 180 tisíc korun,“ sdělil místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Mikroprojekt je spolufinancován Evropskou unií, z prostředků Fondu mikroprojektů spravovaného regionem Bílé Karpaty. Partnerem projektu je slovenské město Partizánske. „Jedná se o ukázkový objekt původní architektury, který bude součástí vybudované vycházkové a naučné stezky,“ podotkl vedoucí technického oddělení valašskomeziříčské radnice Zdeněk Bobek. Kolaudace a slavnostní předání altánu veřejnosti se uskuteční na podzim letošního roku.

Po dobu stavby altánu bude park pro veřejnost otevřen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x