Valašskomeziříčská nemocnice začala pacientům nabízet novou rehabilitační metodu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Novou rehabilitační metodu, takzvaný dynamictaping, začala v těchto dnech nabízet pacientům sportovní ambulance valašskomeziříčské nemocnice. Jak řekla ve čtvrtek mluvčí nemocnice Hana Szotkowská, v Česku jde o úplnou novinku.

Novou metodu vyvinuli australští fyzioterapeuti. Dynamictape je dynamická páska roztažitelná nejen do délky, ale také do šířky. Navržen byl za jiným účelem než známější kineziotape. Mají různé fyzikální vlastnosti a zkušený terapeut je schopen určit, kdy použít kinezio-pásku a kdy dynamickou pásku. Často mohou využít kombinaci obou pásek. Dynamické tejpování spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku podobně jako kineziotejp, ale navíc umožňuje tejpování celého pohybu – takzvané biomechanického tejpování. Jedná se o doplňkovou metodu léčby bolavých kloubů a svalů.

Materiál, ze kterého je speciální páska vyrobena, je pružný a odolný, aby na daném místě vydržel několik dnů. Aplikace pásky nebrání ani denní hygieně či provozování vodních i jiných sportů. Na rozdíl od klasických tejpů je dynamictape roztažitelný nejen do délky, ale také do šířky, čímž při správné aplikaci může výrazně usnadnit pohyb,“ popsal lékař sportovní ambulance Petr Zajíček s tím, že metodu si oblíbili hlavně sportovci. Usnadňuje provedení žádaného pohybu při současném ochranném stabilizování kloubu bez omezení rozsahu pohybu.

Kromě dynamického tejpování začala nedávno nabízet sportovní ambulance svým pacientům také klasické kineziotejpování. Je to moderní doplňková metoda léčení, která urychluje průběh léčby pacienta v rehabilitačním procesu. Pracuje cestou ovlivnění somatosenzorického, krevního a lymfatického systému. Uplatňuje se jako pomocná metoda při léčbě některých diagnóz v rehabilitaci, neurologii, traumatologii, ortopedii, lymfologii, gynekologii a sportovní fyzioterapii.

Ošetření není hrazeno zdravotní pojišťovnou. Cena se odvíjí od množství použitých tejpů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x