Cyklotour pomohla nemocným dětem částkou 162 tisíc korun, Zlín přispěl desítkami tisíc

ZLÍN - Více než 162 tisíc korun přinesl letošní ročník významné charitativní cyklotour Na kole dětem, kterou pořádal známý velocipedista Josef Zimovčák. Jak informoval mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák, jen ve Zlíně se podařilo vybrat několik desítek tisíc korun.

Výtěžek přispěl k léčbě 20 onkologicky nemocných dětí, které tak mohly se svými maminkami odjet na rekondiční pobyt v lázních Velké Losiny. „Celkově letos díky projektu Na kole dětem poputuje na pomoc v léčbě onkologicky nemocných dětí částka kolem 500 tisíc korun. Suma 162 tisíc korun se podařila vybrat jen na české straně,“ upřesnil Dvořák.

Město Zlín bylo stejně jako v loňském roce aktivním účastníkem projektu. Na léčbu nemocných dětí přispělo částkou 10 tisíc korun, další finance vynaložilo na doprovodný vzdělávací a zábavný program, který uspořádalo v den příjezdu pelotonu na náměstí Míru. Pomohlo také k propagaci celé cyklotour, mimo jiné i zprostředkováním besed na zlínských školách. „Nad podporou projektu jsme ani chvilku neváhali, pomáhat nemocným dětem má rozhodně smysl,“ konstatoval primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Letošní cyklotour se uskutečnila ve dnech 2. až 16. června, se startem ve východoslovenské Nové Sedlici a cílem v západočeském městě Aš. Trasa měřila 1 946 kilometrů, kromě Slovenska a České republiky účastníky zavedla také do rakouské Vídně. Ve Zlíně, který byl jedním z 38 partnerských českých měst, se peloton tvořený dobrovolníky, osobnostmi a fotbalisty 1. FC Slovácko zastavil 12. června. Na náměstí Míru jej přivítalo kolem šesti stovek lidí.

V pelotonu se vedle Josefa Zimovčáka postupně vystřídalo kolem tří tisíc cyklistů, řada z nich absolvovala celou trasu. Jednu etapu odšlapal například nejlepší český badmintonista a bývalý onkologický pacient Petr Koukal, který bude na olympiádě v Londýně vlajkonošem české výpravy. Do pedálů se opřel i profesor Štěrba, přednosta dětské onkologické kliniky v Brně nebo známý lékař a profesor Pavel Pafko. Ve Frenštátě pod Radhoštěm peloton pozdravila legenda Rallye Dakar Karel Loprais.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x