Žehovou pec zlínského krematoria čeká generální oprava

ZLÍN - Městská společnost Pohřebnictví Zlín plánuje v létě generální opravu žehové pece číslo 1 v krematoriu na Lesním hřbitově. Řekl to mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Náklady dosáhnou výše 2,2 milionu korun bez DPH a investorem je město Zlín. Oprava by se měla uskutečnit v průběhu srpna.

Po dokončení této akce bude mít Zlín dvě kremační pece, které prošly generální opravou. Druhá z pecí byla totiž tímto způsobem modernizována před dvěma roky. Generální opravy prodlouží životnost žehových pecí až o 20 let,“ sdělil Milan Macura, ředitel společnosti Pohřebnictví Zlín.

Další významnou změnou v rámci Lesního hřbitova je již dokončená revitalizace stromové aleje, která vede podél hlavní komunikace. V první etapě, která se uskutečnila koncem loňského roku, bylo kvůli špatnému zdravotnímu stavu vykáceno celkem 91 kusů bříz. Letos na jaře byla alej v rámci druhé etapy prací obnovena výsadbou 97 kusů javorů. Celkem šlo o investici ve výši milion 175 tisíc korun bez DPH. I v tomto případě poskytlo finanční prostředky město.

V letošním roce uskuteční Pohřebnictví Zlín – za finančního přispění radnice – hned několik drobnějších investičních akcí. Na hřbitově v Malenovicích bude velkoobjemový kontejner nahrazen popelnicemi a místem pro ukládání věnců. „Změnu si vyžádalo dlouhodobé zneužívání kontejneru občany k ukládání odpadu, který patří do sběrných dvorů. Kontejner nyní budeme na hřbitov v Malenovicích přistavovat pouze v době dušiček a na jaře,“ konstatoval Macura.

Na hřbitově v Loukách bude v rámci druhé etapy úprav vylepšen prostor při vstupu do areálu. Zároveň dojde k úpravě stání pro velkoobjemový kontejner a úpravě okolí. Hřbitov ve Štípě se dočká opravy klenby nad vstupní brankou, která je v současnosti v havarijním stavu. Na hřbitově v Mladcové se chystá oprava oplocení hřbitova. Vyžádá si zpevnění podezdívky a terénní úpravy.

Opravovat se bude i na Lesním hřbitově a to přední část vsypové loučky číslo 1 a kamenické práce v této lokalitě.

V souvislosti se sérií krádeží, ke kterým v loňském roce na Lesním hřbitově došlo, zde byl instalován kamerový systém. „Monitoruje hlavní vstupy a vjezd do areálu,“ upřesnil Macura.

Pohřebnictví Zlín spravuje celkem sedm hřbitovů na území města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x