Města mají další problémy s novým centrálním registrem vozidel

ZLÍN - Další problémy evidují od pondělního rána pracovníci magistrátů v souvislosti s novým centrálním registrem vozidel.

Od 8.45 nejde zaregistrovat nová vozidla a přeregistrovat na nového majitele či provozovatele. Důvodem je nemožnost provést lustrace aut v systému pátrání po odcizených vozidlech,“ podotkl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Systém si podle mluvčího zlínského magistrátu neumí poradit ani s vozy, které mají variabilní počet míst k sezení. „Systém dokáže přijmout jen jeden určitý počet sedadel a nepočítá s tím, že v některých vozech je možné počet sedadel variabilně kombinovat. Naši pracovníci tak tyto informace musejí do technických průkazů vepisovat ručně,“ doplnil Dvořák.

Jak nás informovala firma, která dodala software, je to situace celorepubliková. Nefunguje lustrace vozidel, nemůžeme tedy dělat zásadní úkony, jako jsou zápisy a vyřazení z evidence. Můžeme maximálně vydat novou registrační značku tomu, kdo ji ztratí z vozidla, které má přihlášené na sebe a právní vztah se tedy nezměnil. Podle vyjádření firma situaci řeší, termín zprovoznění nám zatím nebyla schopná sdělit,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Eliška Windová z břeclavské radnice uvedla, že u nich nefunguje prověřování odcizených aut. „Naštěstí dnes po ránu přišlo asi jen šest lidí. Velká část zájemců už na úřad raději nejprve zavolá, aby zjistili, jak to vypadá,“ dodala.

Na děčínském magistrátu neuspějí motoristé, kteří potřebují zapsat změnu vlastníka motorového vozidla. „Systém zkolaboval v celé republice, nevíme, kdy bude chyba odstraněná,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. Doplnila, že oddělení funguje, úředníci motoristům v jejich jiných žádostech vyhoví. „Lidé na registru jsou, situace tam není dobrá, ale žádné návaly se tam nekonají,“ řekla mluvčí.

Podle mluvčího libereckého magistrátu Jana Krále zkolaboval na ministerstvu vnitra takzvaný schengenský systém, který kontroluje, zda se vozidlo nenachází v databázi kradených aut. „Jakmile úřednici přepisované auto do systému zadali, dál už je momentálně nefunkční systém nepustil,“ řekl mluvčí. Magistrát si na ty, kteří si nemohli v pondělí auto přepsat, vzal telefonní čísla a poté, kdy systém znovu začne fungovat, jim dá vědět.

V Ostravě se výpadek systému dotkl prozatím asi 40 klientů. „Nelze nyní realizovat žádnou činnost. Vyvolávací systém jsme proto byli nuceni zastavit, aby se na chodbě netvořily fronty, protože nejsme schopni odhadnout, jak dlouho systém nebude fungovat. Závada je na straně ministerstva a na odstranění pracují, lidé se proto musí obrnit trpělivostí a čekat,“ řekl vedoucí odboru dopravně správních činností Magistrátu města Ostravy Dalibor Mozdřeň.

Dodal, že v chodu nového registru vozidel se v posledních pracovních dnech problémy objevily opakovaně. „Vyskytuje se problém s doplňováním technických údajů do technických průkazů vozidel, kdy se tyto úkony musejí provádět i opakovaně tak, aby konečný výstup byl korektní. Páteční den byl specifický zhruba třicetiminutovým výpadkem konfigurace informačního systému, ve kterém se provádí kontrola vozidel, zda nejsou v pátrání či odcizena. V tento den jsme na registru vozidel odbavili 64 klientů,“ sdělil.

V Novém Jičíně centrální registr vozidel po odstranění dopolední poruchy fungoval pouze pár minut a opět zkolaboval. „Úředníci posílají naštvané občany domů. Nejprve téměř 45 minut nově zavedený systém ministerstva dopravy vůbec nefungoval. Krátce před desátou hodinou dopolední byl centrální registr vozidel opět zprovozněn, problémy s jeho provozem však přetrvávají,“ řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková s tím, že na chodbě čekalo od rána asi deset lidí.

Ani po dvou týdnech, co byl nový registr vozidel spuštěn, systém nepracuje spolehlivě. Úředníkům novojičínského odboru dopravy se přes internetovou aplikaci často nepodaří stáhnout potřebná data, v centrálním registru jsou občas uvedeny chybné nebo neplatné údaje,“ uvedl vedoucí odboru dopravy v Novém Jičíně Libor Macíček.

Vyřízení přihlášení či odhlášení vozidla, tažného zařízení, zaregistrování změny barvy auta, vyzvednutí vozu z depozitáře a podobně, se tak často protahuje až na 45 minut. „Někdy se administrativní úkon nepodaří vůbec,“ kontoval Macíček. Občané na odbavení čekají v průměru asi dvě hodiny.

Problémy zaznamenali také v Olomouci, kde nešlo přihlásit auto do registru vozidel. „Nefungují takzvané pátrací systémy. Když se auto má přihlásit, musí se zkontrolovat, že není kradené a podobně. To nyní nelze a bez toho nelze v registru pokračovat,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Komplikace od rána zaznamenal také brněnský magistrát. „Registr vozidel nefunguje. Kolem půl deváté nastal částečný výpadek systému a nelze provádět úkony, kde je zapotřebí ověřování dat ze Schengenského prostoru. Nelze tedy například registrovat nová auta, dovozy,“ řekla vedoucí tiskového střediska Soňa Haluzová.

Doplnila, že ráno úředníci vydali 200 lístků s pořadovým číslem, což je však pouze poloviční stav běžné kapacity, kterou vyřizovali za starého systému. „S velkou pravděpodobností tento počet žádostí dnes nevyřídíme. Z ministerstva jsme obdrželi pouze stručnou informaci, že na odstranění výpadku se usilovně pracuje,“ řekla Haluzová s tím, že celá záležitost kolem registru bude o to závažnější, až se začnou projevovat kapacitní problémy. „Lidé návštěvy úřadů kvůli problémům odkládali, ale teď už budou muset přijít,“ zdůraznila.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) bude v případě zvýšených nákladů v souvislosti s registrem požadovat náhradu po ministerstvu. „Ke stejnému postupu vyzval všechny Brňany, kterým vznikla újma,“ uzavřela Haluzová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x