Video: Je mu rovných sto. Pan Bohumil Kristýnek srší optimismem

Narodil se 23. července 1912. Včera mu bylo rovných sto let! Do první třídy šel v Tlumačově v září 1918 za Císaře pána, za pár týdnů vystřídal monarchu na obraze první československý prezident Tomáš Garigue Masaryk. Zažil přemnohé. Ve stovce je pořád plný elánu a optimismu.

Pan Bohumil Kristýnek oslavil sté narozeniny v zařízení pro seniory v Otrokovicích. Je neuvěřitleně vitální, maluje obrazy, už za první republiky, někdy v polovině třicátých let minulého století, začal psát do novin. Vždy skvěle naladěný muž začíná ráno štamprlí slivovice a žen šenem. Nikoliv zlí jazykové z rodiny tvrdí, že sestřičkám v otrokovickém Senioru B tu a tam zrána připomene, že dnes mají menší výstřihy než včera…

Absolutní nezmar. Dělal v životě mnohé, nikdy ale neztrácel optimismus, na lidi se prý neumí zlobit. A oni na něho. „Je to naše sluníčko,“ tvrdí například Jarmila Bochezová z otrokovického domu pro seniory při prohlídce jedinečné výstavy obrazů stoletého malíře.

Uváděl stovky estrád, dělal lidového vypravěče, ale také řečníka při posledním loučení s lidmi, kteří opouštěli svět. Miluje zpěv, moravské písničky. Celý život se zajímal a zajímá o dění kolem sebe, vyhrával literární i malířské soutěže, o vlásek mu unikla účast na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 ve střelbě. Člověk téměř renesanční, stále úžasný, jedinečný. Při rozhovoru na našem videu si připomínejte, že mluví stoletý muž….

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x