Valašské mámení

RAJNOCHOVICE – Láká vás návštěva netradiční výstavy? Pokud ano, vydejte se do Rajnochovic na Kroměřížsku, kde se od pátku 27. do pondělí 30. července uskuteční 13. ročník Valašského mámení. Ve farské stodole vystaví své obrazy, kresby, fotografie a objekty 13 autorů, výtvarně zmámených Valachů a jejich přátel.

Vernisáž proběhne v pátek od 18 hodin za účasti cimbálové muziky Hora pod vedením primáše J. Hrbáčka.

Výstavu tradičně připravuje duo Jaroslava Slámková a Eva Navrátilová, které už 13 let vytvářejí v Rajnochovicích tento neopakovatelný zážitek. „Třináctý ročník, třináct autorů, obrazy, fotografie, hutní sklo, prostorové objekty, právě různorodost tvorby dokázala i v minulých ročnících
zaujmout,“ říká výtvarnice a kurátorka Eva Navrátilová a dodává: „Věřím, že každý návštěvník si tu svého autora najde. Například díla Ivany Štenclové, která experimentuje s formou, technikami a netradičními materiály. Ondřej Strnadel zas vystaví hutní sklo, které transportuje do podoby mís, váz, stolních solitér nebo Vít Mlčoch, který ozvláštní stodolu prostorovými objekty.“ Produkční výstavy Jaroslava Slámková doplňuje: „Těším se na setkání se zajímavými lidmi, kteří Mámení navštíví, přestože rok od roku je namáhavější shánět finanční podporu od firem, které se samy potýkají se životaschopností.“

Koncepce výstavy v sobě nese dvě složky – vernisáž a na ni napojený happening inspirovaný valašským folklórem, spojený s cimbálovou muzikou. Jde o setkávání zajímavých lidí, kteří vnímají genius loci Valašska.

Expozice je situována v prostorách farské stodoly, která svými rozměry skýtá vynikající prostor pro široký záběr vystavujících umělců. Umístění děl v takto specifickém prostoru je zcela ojedinělé.

Za 13 let existence Valašského mámení zde vystavovalo bezmála 130 umělců. Výstava se koná pod záštitou poslance PSP ČR Josefa Smýkala, za podpory obce Rajnochovice a Římskokatolické farnosti v Rajnochovicích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x