Vsetín si připomene templářskou historii

VSETÍN – Město Vsetín se chystá připomenout si svou templářskou historii. Na neděli 19. srpna chystá od 14 do 21 hodin na Horním městě první ročník Templářských slavností. Program počítá se středověkým jarmarkem, řemeslnickými dílnami u kováře, hrnčíře a řezbáře nebo s pletením košíků. Kdo bude chtít, může si zajezdit na koni, na dřevěném středověkém kolotoči, upéct středověkou placku nebo držet dravého ptáka. Nebude chybět ani středověká hraná scénka, střelba z luku, kuše, středověká hudba, občerstvení a ohňová show. Nultého ročníku Templářských slavností se v roce 2011 zúčastnilo na 900 návštěvníků.

Akci zahájí otevření Sklepa templářů na vsetínském zámku. Celá akce bude probíhat na Horním městě, kdy jednotlivé aktivity budou umístěny v několika budovách a areálech. Návštěvníci stejně jako středověká hudba můžou korzovat od vsetínského zámku, přes Maštaliska, Starou a Novou radnici až po vsetínskou hvězdárnu. „Řekneme-li historie Vsetína, většině z nás se vybaví školní znalosti o prvním osídlování, o příchodu prvních pastevců, o nájezdech za Třicetileté války a o povstáních odbojných Valachů. O krátké, leč významné etapě ve vývoji našeho území, kdy bylo pod správou řádu templářských rytířů, jsme se ve škole neučili. Je to téma velmi zajímavé, ale i atraktivní. Řád byl celá staletí obklopen mýty, tajemstvím a jeho samotná historie je fascinující,“ sdělila Iveta Táborská, starostka Města Vsetína.

Celá akce je zaměřená na aktivní zapojení návštěvníků. Kdo chce, může si vyzkoušet střelbu z kuše, luku, vyrobit si button, malovat na štít nebo zajezdit si na koni či dřevěném středověkém kolotoči. Kdo se naopak přijde podívat a pobavit, tomu doporučuji vystoupení středověké hudební skupiny ELTHIM, rytířské souboje na kládě v podání MEMENTO MORI nebo jarmark s řemeslnickými dílnami, kde jsou připraveni kováři, hrnčíři, řezbáři a další. Nesmím zapomenout na občerstvení, posezení a dokonce i na středověké menu a večerní ohňovou show,“ popisuje program organizátor akce Rudolf Danajovič z Muzea regionu Valašsko.

Jen málokdo by uvěřil, že Vsetín je jediným větším městem v České republice, které se může pyšnit templářskou historií. Templáři ve Vsetíně působili krátkou dobu, ale výrazně se podíleli na kolonizaci Vsetínska a růstu samotného městečka. Proto jsou Vsetínští právem pyšní na svou historii a kvalitní program historického odpoledne s jedinečnou atmosférou je toho důkazem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x