Kam dojede supertalent? Tomáš Pospíšilík udivuje autokrosový svět

Na první pohled byste ho od vrstevníků vůbec neodlišili. Pohledný, spíše plachý osmáctiletý kluk z Hrobic na Zlínsku. Jenže pozor, na tiskové konferenci uprostřed léta měli novináři tu čest s vedoucím závodníkem Mezinárodního mistrovství České republiky v nejsilnější třídě autokrosu. Tomáš v českém mistráku sedlá čtyřlitrovou bugginu.

V doprovodu otce i spřízněného závodníka a konstruktéra Ladislava Hanáka se rozpovídal o světě rychlých strojů na prašných autokrosových drahách.

Letos bych chtěl být do pátého místa na Evropě ve třídě Buggy 1600, v nejsilnější kategorii Super Buggy, tedy čtyřlitrech, bych rád vyhrál české mistrovství,“ nastiňuje vizi mladíček. Dobře ví, že to bude ještě hodně těžké.

Český šampionát šikovný mladík zatím vede, stejně jako  Mistrovství zóny střední Evropy. Na záda se mu pravidelně dívají takoví matadoři jako Keřka, Hošek, Bartoš nebo Křesťan. Neskutečný průlom v letitých stojatých vodách české výstavní motoristické discipliny.

Obě bugginy jsou z dílny správně „motoristicky chyceného“ otce Lubomíra a Ladislava Hanáka.

Kluk musí zůstat pokorný, pořád se učit, ale talent v něm určitě je,“ přemýšlí otec Lubomír, který stojí i za financováním náročného sportu.

Pospíšilíkovi jsou věčně na cestách, na závody u nás doma i do Evropy jezdí i maminka a sestra. Také mechanici na které je spoleh. Vybavení mají velmi dobré, úspěchy přicházejí i adekvátně zázemí. Třeba také díky dobré „polní“ kuchyni v doprovodném autobusu. „Já umím speciální tatarák, Tom má od maminky stejně jako já moc rád kuřecí řízky,“ přidává podrobnosti ze zákulisí otec, tedy konstruktér, manažer, trenér, prostě tahoun v jedné osobě.

Kluky z Valašska samozřejmě vždycky táhl rallye sport. „To určitě, autokros je jasně první program, ale rallye si zkusím. Máme novou Fabii Kitkar 1600, tak snad na úplném konci sezóny,“ těší se student jedné ze vsetínských středních škol. Talent od Pánaboha a od vlastního táty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x