Dnes je Yellow day. Plasty do pytlů, milí Provodovjané

Jednou měsíčně mají v Provodově na Zlínsku "Yellow day". Celá obec v podhůří Vizovických vrchů zežloutne. Může za to pozitivní vztah místních lidí k šetření životního prostředí. Do velkých žlutých pytlů, které stojí před každým domem, dávají místní přesně v intencích ekologického pohledu na svět plasty. Především hodně oblíbené petláhve.

Má to spoustu výhod, mimo jiné tak snižujeme náklady na svoz dalších komunálních odpadů, je to věc, kterou místní lidé berou za svou, prostě si zvykli a hledat někoho, kdo se k tomu staví laxně, by bylo docela složité,“ těší  mladého starostu Marka Prachaře (27).

Je jasné, že životní prostředí, které máme, čistý vzduch bez exhalací, je to nejcennější, co máme, proto si přístupu lidí cením,“ říká Prachař. Pryč jsou snad časy, kdy lidé petláhve pálili v kotlech a vzduch se nedal dýchat. Nejde ale o jediný krok v tomto směru.

Před časem jsme vyhlásili další akci, nabízíme lidem kubíkové kompostéry, pronajímáme jim je zdarma, mohou ukládat ekologický odpad a vytvářet si tak výborný humus pro půdu, která u nás nemá nejvyšší bonitu. Zatím jsme přivezli 30 kompostérů, reagujeme tak na avizovaný zájem lidí, klidně bychom přivítali, aby byl ještě větší. Po pěti letech připadnou nádoby lidem zdarma,“ vysvětluje starosta.

Na vesnicích, kam zajíždíme s našimi sběrnými vozy, a jsou jich v okolí Zlína desítky, je vnímání lidí a nakládání s odpady diametrálně odlišné, než v samotném krajském městě,“ doplňuje ředitel zlínských Technických služeb František Kostelník.

Jeho slova přímo potvrzuje třeba Zlíňan Petr Michálek, který se hodlá do vesnice brzy přestěhovat. „Už teď se poohlédnu po žlutém pytlu, ve Zlíně jsem tedy s tříděním zrovna těžkou hlavu neměl,“ říká se zájmem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x