Nejlepším pokrmem z králičího masa se ve Velkých Karlovicích stala polévka s pohankou a řepou

VELKÉ KARLOVICE - Králičí polévka s pohankou a řepou od Věry Tománkové ze Štítné nad Vláří zvítězila ve druhém ročníku soutěže O nejlepší valašský recept, kterou pořádal Resort Valachy. Mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková ve středu informovala, že odborníci hodnotili přes osm desítek receptů.

Vítězný pokrm nyní obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka ve velkokarlovickém Spa hotelu Lanterna. Budou ho také moci ochutnat návštěvníci čtvrtého ročníku Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7 října.

Soutěž o nejlepší recept Resortu Valachy byla letos zaměřená na pokrmy z králičího masa. „Tato volba byla trefou do černého. Potvrdilo se, že je mnoho lidí, kteří doslova vyrostli na domácích králících a mají díky tomu bohaté tipy v rodinných kuchařkách. Mnozí se zase ke králičímu masu vracejí jako k surovině, která vyhovuje trendům zdravé stravy. Většina zaslaných receptů byla variací na klasického králíka na smetaně, objevily se však i neotřelé postupy a kombinace, k nimž patřila i vítězné polévka. Seznam přihlášený receptů ozvláštnily i extravagance typu Králík na Coca-Cole,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Lidé do soutěže zaslali celkem 85 receptů, tedy jednou tolik co loni. Kuchaři Spa hotelu Lanterna recepty postupně testovali – pokrmy nejen sami ochutnávali, ale také nabízeli hostům hotelu v rámci bufetových večeří a zajímali se o jejich reakce. „Nutno podotknout, že na rozdíl od loňska nám ovšem hosté moc neporadili. Jako skvělé totiž zhodnotili úplně vše. Kdykoli jsme na večeře zařadili králíka, vše se vyjedlo,“ konstatoval šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Vítězný pokrm nakonec kuchaře zaujal mimo jiné jednoduchostí a rychlou přípravou. „Recept byl velkým překvapením letošního ročníku. Nečekaně snadná a levná, přitom velmi chutná králičí polévka je díky použití pohanky a červené řepy také velmi zdravá. Výhodou je, že při její přípravě lze zužitkovat také části králíka, které většinou nenajdou při vaření jiné uplatnění,“ doplnil Václavík.

Vítězný recept je původní – vzešel z rodinné kuchařské tvořivosti. „Obě s dcerou rády vaříme, někde jsme zahlédly návod na polévku z červené řepy a vylepšily jsme si ho králičím masem a pohankou. Všechny tyto suroviny máme v kuchyni hodně rády. Králíky chováme, takže králičí maso připravujeme pravidelně,“ řekla vítězka.

Druhé místo obsadil Králík pana faráře, který porotce zaujal tím, že k dochucení využívá zázvor. Recept na třetím místě zase do přípravy zapojil valašskou slivovici a králíkovi tak dodal švestkovou vůni. „Soutěž přinesla i další zajímavé recepty, které také rozhodně využijeme,“ uzavřela vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x