Bude to jablečný rok. O švestkách si nechte zdát

Připravte se na jablečný rok. Tedy od štrůdlu po lahodný calvados. Kdo má rád povidla a pravou slivovici ze švestek, ten nejspíš ostrouhá. Švestek příroda letos moc nepřipravila. Bystří Moravané ale páleničáře u kotlů osiřet nenechají.

Přestože bude úroda švestek stoprocentně menší než minulý rok, který byl ovšem naprosto rekordní, v pálenicích východu Moravy už chystají zařízení pro provoz. Někde už dokonce „výroba moravských léků“ začala.

Ano, u nás už opravdu jedeme,“ prozradil majitel pálenice v Přílepech na Holešovsku Jiří Zrník s tím, že první kvasy, které se mění v lahodnou pálenku, jsou z třešní a z meruněk. Švestek se ale letos v podhůří Hostýnských vrchů moc neurodilo, to, jak bude sezóna dlouhá, ale ještě jasné není. Lidé totiž zpravidla boj o pálení jen tak hladce nevzdávají.

Když se neurodí švestky, je třeba vyprázdněné bečky naplnit jiným kvasem, letos to tedy vypadá na jablka a takzvaný calvados. „Také ten může být při správném zpracování velmi lahodný i když slivovice je Její Veličenstvo královna,“ směje se Jiří Novák ze Stupavy, který má s pálením, ale i s náročným sběrem letité zkušenosti.

Podle mých informací budou v naší vyhlášené pálenici otevírat koncem tohoto týdne,“ říká starosta Březnice Josef Hutěčka, sám pěstitel i příležitostný konzument. „Na zahradě vidím spoustu jablek, ale na rozdíl od jiných lokalit si nemůžu stěžovat ani na švestky, na jeden kotel by to vyjít mělo,“ neztrácí naději Hutěčka.

Páleničáři by se letos opravdu měli připravit na nápor milovníků jablečné pálenky. Zájem se samozřejmě zvyšuje především proto, že švestek je zvláště na Valašsku opravdu málo a je vyloučeno, že by se sběratelé, pálitelé a ochutnávači byť jen přiblížili loňskému úžasnému roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x