Analýza poskytla argumenty k zásadním změnám

Zlín – Podřízenost společnosti Vodovody a kanalizace Zlín a.s. (VaK) soukromé společnosti Moravská vodárenská a.s., chybějící ředitel, přestože obsazení této pozice ukládají stanovy společnosti či nevýhodnost některých podmínek takzvaného "provozního modelu." Cenné informace poskytla současnému vedení města důkladná analýza situace ve vodárenství na Zlínsku, kterou si nechalo zpracovat od auditorské společnosti SAUL CONSULTING, s.r.o.

Analýza nám pomohla vyznat se v komplikované situaci, která ve VaK a ve vodárenství je. I na jejím základě jsme mohli podniknout celou řadu důležitých kroků, které vedou k stabilizaci cen vody i větší funkčnosti společnosti Vodovody a kanalizace, kterou město Zlín ovládá,“ přiznal 2. náměstek primátora Aleš Dufek, který se za radnici oblastí vodárenství na Zlínsku zabývá. Město se podle něj opřelo při tvorbě strategie, jakou nyní ve VaK uplatňuje, i o zjištění stávající auditorky. „Jsou podány z jiného úhlu pohledu, což je pro pochopení situace ve VaK velmi důležité,“ vysvětlil.

Analýza společnosti SAUL CONSULTING se podrobně věnuje takzvanému „provoznímu modelu.“ Jeho podstatou je to, že v roce 2004 prodala společnost Vodovody a kanalizace Zlín a.s. za cca 80 milionů korun veškerý mobiliář (strojní vybavení, kanceláře atd.) soukromé společnosti Moravská vodárenská a.s.. Do této firmy také přešla většina zaměstnanců Vak. Společnost Vak si ponechala pouze nemovitosti (rozvody kanalizací, vodovodů, čističky atd.), které pronajala za cca 70 milionů korun ročně Moravské vodárenské. Tento pronájem je v současnosti jediným – a to nedostatečným,  ale garantovaným – zdrojem příjmů VaK.

Současné vedení města podniklo k vylepšení situace na Zlínsku, kde lidé platí za vodu téměř nejvíce v celé České republice, celou řadu opatření. Prostřednictvím VaK se mu například podařilo prosadit změny, které výrazně přispějí k tomu, že ceny zůstanou na dnešní úrovni. Za kubík vodného a stočného dnes platí lidé na Zlínsku 83,28 Kč včetně DPH. „Podařilo se nám posílit postavení naší společnosti VaK vůči Moravské vodárenské a.s., která je hlavním hráčem v oblasti vodárenství na Zlínsku a navrhuje změny ve výši vodného a stočného. I díky tomu jsme prakticky dosáhli „zmrazenícen vody na dnešní úrovni. Pokud by se cena vody měla v příštích letech měnit, tak pouze velmi mírně a po zásahu státu, který může zvednout DPH, což my neovlivníme. Říkám to s vědomím toho, že cena vody v okolních oblastech regionu bude v blízké době vykazovat určitě růst,“ konstatoval 2. náměstek primátora Aleš Dufek.

Fakt, že se cena vody ve Zlíně a okolí nebude v příštích letech významně měnit potvrdila i společnost Moravská vodárenská. „Navrhnout zmrazení cen je v kompetencích VaK, vyplývá to z uzavřené smlouvy o nájmu a provozování. Nyní je na nás, abychom hledali cesty, jak se vyrovnat s navyšováním cen vstupů nebo třeba poklesem odběrů v době hospodářské krize,“ řekl Martin Bernard, generální ředitel společnosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x