Vodárenská společnost nabízí lidem zvýhodněný rozbor vody ze studny

ZLÍN - Společnost Moravská vodárenská se rozhodla nabídnout lidem možnost nechat si provést rozbor ze studny za zvýhodněnou cenu. Jak v úterý sdělila mluvčí společnosti Markéta Bártová.

Za zvýhodněné rozbory základních chemických a mikrobiologických parametrů pitné vody zaplatí lidé 750 korun včetně DPH.

„Voda v soukromých studních nepodléhá žádné pravidelné povinné kontrole, proto doporučujeme tuto vodu nejméně jednou za rok zkontrolovat. Rozbory vody ze studní provedené naší laboratoří v loňském roce a v prvním pololetí letošního roku ukázaly, že zhruba přes 75 procent analyzovaných vzorků vod ze soukromých studní neodpovídala alespoň v jednom parametru vyhlášce, kterou se stanovují hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontrol pitné vody,“ poznamenala Bártová.

Nejčastěji nevyhovovaly mikrobiologické ukazatele. V některých případech byly překročeny limity dusičnanů a také limity pro hodnotu manganu nebo železa. Součástí protokolu o zkouškách je také interpretace výsledků a v případě vzorků, které překročí hygienický limit, zákazníkům doporučí Moravská vodárenská vhodný postup řešení pro zlepšení kvality vody.

Ve Zlínském kraji je zájemcům k dispozici laboratoř to ve Zlíně na Klečůvce.

Od loňského roku do poloviny roku letošního provedla Moravská vodárenská 450 rozborů soukromých studní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x