Zlínský kraj podpoří zachování ohrožených sociálních služeb čtyřmi miliony korun

ZLÍN - Další čtyři miliony korun vyčlenil Zlínský kraj na dofinancování provozu 29 sociálních služeb, jejichž zachování ve stávajícím rozsahu je v současné době z finančních důvodů ohroženo. Jak v úterý řekla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Poskytnutí dotací už schválila na svém posledním jednání krajská rada a doporučila totéž zastupitelstvu.

Vzhledem k nedostatečné výši státem přidělených dotací poskytl Zlínský kraj sociálním službám již v minulých měsících ze svého rozpočtu téměř osm milionů korun. Přesto zůstalo několik služeb v kraji finančně ohroženo. Tuto situaci se kraj rozhodl řešit opět ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností, na jejichž území se podfinancované služby nacházejí. Podmínkou podpory ze strany kraje bylo to, že službu musí podpořit i samotná obec a že částka z kraje nepřesáhne výši podpory obce.

Zlínský kraj nakonec obdržel prostřednictvím obcí s rozšířenou působností požadavky na dofinancování 89 sociálních služeb, a to v celkové výši téměř 25 milionů korun. Tato částka byla po jednáních se zástupci jednotlivých obcí na základě konkrétních dat korigována a výsledkem jednání byl návrh na podporu 29 sociálních služeb ve výši čtyř milionů korun. Obce tyto služby podpoří ve výši asi 4,3 milionu korun.

Pokud návrh na přidělení dotací, předkládaný radní Taťánou Nersesjan (ČSSD), schválí i zářijové zastupitelstvo, Zlínský kraj ze svého rozpočtu letos podpoří poskytovatele sociálních služeb téměř 12 miliony korun. Tato částka je o 20 procent vyšší než v minulém roce. „Prioritou je udržet v kraji potřebnou síť sociálních služeb,“ dodala Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x