Vinařka ze Slovácka dýchá denně historii. Její pracoviště vzniklo před 800 lety

Má to ze Salaše, kde bydlí, na Velehrad, kde pracuje, jen pár kilometrů. Došla by pěšky, dojela na kole.Každý den se Alena Filípková ponoří do úplně jiného světa. Vchází do dávné historie. Klášterní sklep patří k Velehradu už osm století.

„Pojďte dál,“ zve v horkém dnu do devítistupňové „osvěžovny“ klášterního vinného sklepa Alena Filípková. Klášterní sklep patří ke Stojanovu už od samého počátku třináctého století. Dochované zmínky jej zasazují do roku 1205.

Při vstupu uvidíte spoustu vína, v demižonech, skleněných i petlahvích, ale samozřejmě také velkých tancích. „Teď je tu vína ze zlechovského Agra asi 33 000 litrů,“ říká Filípková, která má na starosti jeho výrobu, standardní kvalitu i prodej. 

Více než množství nápoje bohů ale zájemce o prohlídku zaujmou neskutečně velké prostory. „Jsou tu nejrůznější spojovací chodby, když sklepy sloužily pivovaru, jezdily sem i koňské povozy, podívejte se nad sebe,“ ukazuje paní Alena. Až kdesi hodně nahoře prosvítá zeleň stromů, jsme v pořádné hloubce. Celkem má jeden z největších vinných sklepů u nás a rozhodně největší ve Zlínském kraji rozlohu 1500 metrů čtverečních. Kráčela tudy pohnutá historie, sklepy nedokázaly poničit ani války, od husitských až po druhou světovou, kdy se tu lidé schovávali před nálety.

Paní Alena ráda provede případné zájemce a víno z unikátního sklepa, které zrálo na slunných velehradských stráních, může být třeba při ochutnávce krásnou tečkou turistického výletu na místa, kudy kráčela pohnutá historie. Ponořit se o osm století zpátky, to se nepovede každý den. Respektive povede, ale jen vyvoleným. Paní Alena patří mezi ně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x