Na opravy památek ve Zlínském kraji poputuje přes šest milionů korun

ZLÍN - Zlínský kraj rozdělí dotace na stavební údržbu vzácných objektů v městských památkových rezervacích ve výši přes šest milionů korun. Jak informovala mluvčí krajského úřadu ve Zlíně Gabriela Dvorníková, Ministerstvo kultury ČR uvolnilo dotaci ve výši 6,295 milionu korun.

Příspěvky mohou být použity pouze na úhradu prací zabezpečujících uchování památkové hodnoty jednotlivých objektů, v žádném případě nesmějí sloužit případné modernizaci nebo úpravám ve prospěch vlastníka.

„Z dotací mohou být nyní opraveny například Měšťanské domy číslo 106 nebo 89 ve Valašském Meziříčí, nebo historický dům číslo 15 v Kelči a dům číslo 256 ve Vizovicích, kde jsou vlastníkem soukromé osoby,“ upřesnila Dvorníková.

Po schválení krajským zastupitelstvem by dotace měly pomoci také římskokatolické farnosti v Holešově na opravu bočního oltáře v tamním kostele Nanebevzetí Panny Marie, městu Uherský Brod na restaurování radnice nebo Českomoravské provincii Hospitálského řádu svatého Jana z Boha na zvelebení Kláštera Milosrdných bratří ve Vizovicích.

„Kromě toho jsme navrhli městu Uherské Hradiště účelovou neinvestiční dotaci ve výši 100 tisíc korun, která je vyčleněna jako cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón za loňský rok,“ dodala Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x