Do Zlínského kraje míří stále více zahraničních hostů

ZLÍN - Do Zlínského kraje zavítalo v prvním pololetí letošního roku o 14 procent více zahraničních hostů, než v loňském roce. Celkově tak počet hostů stoupl o 2,3 procenta, agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informoval Zdeněk...

Počet tuzemských návštěvníků je stejný jako v minulém roce. Informace vyplynuly ze statistik Českého statistického úřadu. Celkově v prvním pololetí Zlínský kraj navštívilo 221 755 hostů, kteří zde strávili 657 435 nocí. Počty přenocování se kvůli zkracování délky pobytů tuzemců mírně snižují, v případě Zlínského kraje je to o 3,2 procenta. „I zde je však zaznamenán čtrnáctiprocentní růst počtu přenocování u cizinců. Ti tvoří 14,5 procenta celkového počtu návštěvníků kraje, za poslední dva roky se podíl cizinců na celkovém počtu hostů zvýšil o více než 1,2 procenta,“ upřesnil Urbanovský.

Do Zlínského kraje přijíždí nejvíce zahraničních hostů ze Slovenska, Německa, Polska, Rakouska, Itálie a Ruska. „U hostů z Itálie a Ruska zaznamenáváme v posledních dvou letech významný růst návštěvnosti, na níž se odrážejí marketingové aktivity, které jsou vůči těmto trhům realizovány. V případě italských návštěvníků jsou meziroční nárůsty kolem 30 procent,“ konstatoval Urbanovský.

Návštěvnost takzvaných jednodenních cílů, například hradů, zámků, atraktivit a turistických informačních center, se v prvním pololetí letošního roku udržela prakticky na stejné úrovni, jako v minulém roce. „Za poslední čtyři roky se loňský rok a letošní první pololetí řadí z pohledu návštěvnosti k těm nejúspěšnějším,“ doplnil Urbanovský.

Mírně se podle Urbanovského zvýšil počet návštěvníků vyhledávajících služby turistických informačních center. Na stejné úrovni jako v minulém roce se pohybuje návštěvnost hradů a zámků. V podmínkách Zlínského kraje není v této kategorii turistických cílů zaznamenán pokles návštěvnosti, který byl medializován v případě některých českých krajů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x