Velehrad od Zlínského kraje obdrží 50 tisíc korun na opatrovnictví zdravotně postižených

VELEHRAD - Zlínský kraj poskytne obci Velehrad dotaci 50 tisíc korun na zajištění povinnosti obce plnit funkci opatrovníka více než stovce klientů domovů se zdravotním postižením. Jak  uvedla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Občanský zákoník uvádí, že nemůže-li být opatrovníkem rodinný příslušník či někdo jiný, kdo splňuje podmínky, ustanoví soud opatrovníkem orgán místní správy, který tuto povinnost nemůže odmítnout. Praxe je taková, že u většiny uživatelů je funkcí opatrovníka dle rozhodnutí soudu pověřena právě obec.

„Obec Velehrad je ve Zlínském kraji naprostou výjimkou vzhledem ke skutečnosti, že se na jejím území nacházejí tři domovy pro lidi se zdravotním postižením zřizované Zlínským krajem. V nich žije přes 230 uživatelů. Pro 118 z nich vykonává funkci opatrovníka obec Velehrad,“ vysvětlila Dvorníková.

S opatrovnictvím souvisejí i určité provozní výdaje obce (hovorné, cestovné, spotřeba pohonných hmot a další). Dotace z rozpočtu Zlínského kraje získalVelehrad pro tento účel i v předchozích letech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x